Saturday, 14 December 2013

Terima Kasih PETRONAS

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t.

Pekabor engkome sekalian? Harapnya sihat belaka le yob!
Entry yang penuh sentimental ini abam tujukan khas buat penaja abam, PETRONAS. Sejujurnya abam berasa sangat bertuah kerana terpilih sebagai salah seorang pelajar yang mendapat tajaan pinjaman-boleh-ubah PETRONAS. Pelbagai pengalaman, pendedahan serta ilmu berjaya digarap sepanjang empat tahun bernaung di bawah mereka. Tiada kata-kata yang lebih sempurna atau lebih ummmmpppphhh untuk diucap melainkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga.

Pengembaraan abam bersama PETRONAS bermula sejak dipanggil untuk menghadiri temuduga UTP lagi, sesi kemasukan Julai 2009. Langkah pertama diambil dengan cermat dan teliti. Temuduga ala MUET diredah dengan tenang dan yakin. Selang beberapa minggu, abam terpilih untuk melanjutkan pelajaran ke UTP dalam ijazah sarjana muda kejuruteraan mekanikal. Ketika itu, abam dah lebih tiga hari berorientasi kat USM Transkrian. UTP sengaja nak test abam, nak tengok, abam ni betul-betul ke nak masuk UTP ke tak, even dah menapak kat USM. Haaaa....


1. Scholarship and Benefits
UTP adalah universiti impian abam sejak SPM lagi. So, abam tidak mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan. Dulu-dulu-dulu xleh masuk sebab xlayak...huhuhu. Selang dua bulan abam kat UTP, nama abam tersenarai pendek sebagai salah seorang penerima biasiswa PETRONAS. Masa tu nak kata sonok sangat pun tak jugak. Bese2 je. Pesan abah, "Along fokus belajar je, duit abah boleh cari". So hal duit sume, abah dah kasi cun-cun punya.


First year tak terasa sangat kelebihan jadi scholar PET nieh. Tapi, bila dah masuk second year, third year...baru terasa bagai disorga. Nak tinggal kat asrama mana pun tak kisah. Untuk pengetahuan sahabat-sahabat, UTP menyediakan khidmat asrama penuh untuk para pelajar mereka. Cuma harga dia lain-lain, ikut desasiswa. Dak PET plak xkisah langsung bape rege pun...lenjan je. Pendek kata, serba-serbi mewah jugak la dak PET nieh...Terima Kasih PETRONAS~~


2. Soaring The Eagle (STE)
Salah satu pengalaman abam dengan PETRONAS adalah ketika mengikuti program Soaring The Eagle (STE). STE adalah salah satu Leadership Program yang dianjurkan oleh PETRONAS khas buat scholar mereka. Program ini bertujuan untuk mengasah skil kepimpinan dalam kalangan scholar. Abam join program ni pada penghujung tahun 2009. Event yang berdurasi seminggu ni berlangsung di Permata-Instep, Bangi...dekat dengan UNITEN. Program ini mengumpulkan kesemua pemegang biasiswa baru PET di bawah satu bumbung. Masa ni la nak kenal muka-muka scholar baru yang lain...haaa~~



Pelbagai aktiviti dilakukan sepanjang keberadaan abam kat sana. Mostly to develop soft skills, leaderships, public speaking, etc. Abam sendiri pun dah tak berapa nak ingat ape aktiviti-aktiviti tuh. Cuma time public speaking, abam belajar pasal apa itu 'verbal fillers'. Yang pasti, makanan kat sana, semuanya ummmppphhhhh sodap...Terima Kasih PETRONAS~~


3. Outward Bound School (OBS)
Satu lagi pengalaman menarik abam bersama PETRONAS adalah ketika terpilih untuk menyertai satu lagi Leadership Program kat Outward Boung School (OBS), Manjung sekitar September 2011. OBS ni adalah sebuah lokasi yang kerap digunakan oleh syarikat-syarikat ternama antaranya Maybank dan Singapore Airways untuk menjalankan aktiviti-aktiviti lasak. Sebut je pe aktiviti nak buat - jungle tracking, kayaking, climbing, camping, hunting, swimming, etc.

~Waktu Terasa Semakin Berlalu, Teringat Cerita Tentang BINTANG~
Pengalaman yang paling abam tak leh lupa adalah ketika berkayak selama dua hari satu malam secara beregu pusing satu Pulau Pangkor. Fuh, memang thrill gler!! Habis legam kulit fair abam nieh. Lagi satu, pengalaman dayung kapal. Sambil-sambil duk dayung tu, boleh pulak mintak tuju lagu..."Kebahagian Dalam Perpisahan". Haih, tersenyum sipu abam. Abam kenal lebih ramai scholar PET dalam program kali ini, ramainya junior. Pengalaman-pengalaman yang sangat unik ini tidak akan abam peroleh sekiranya abam bukan scholar PET...Terima Kasih PETRONAS~~


4. Internship With PETRONAS
Berlatihan industri bersama PETRONAS di Kerteh adalah antara impian dan cita-cita abam. Kira permulaan untuk mengenal pasti corak serta lenggok kerja bersama PETRONAS la nieh. Pertama kalinya abam lalu kat kawasan perindustrian Kerteh adalah ketika darjah satu. Macam ala-ala lagu Mark Adam la nieh. Kebetulan, family abam masa tu sedang menetap kat Dungun. So, kira macam balik kampung jugak la.

~Ceritera Kurma Puasa~
Pelbagai pengalaman manis abam garap sepanjang berpraktikal bersama PETRONAS. Abam sempat buat entry lagi pasal aktiviti-aktiviti yang abam buat...sila click sini: 20 Aktiviti Masa Intern. Hari ini juga (14.12.2013), sudah genap setahun abam meninggalkan tempat intern abam. Terima kasih kerana memberikan abam peluang untuk berlatihan industri bersama PETRONAS. Dapat jugak la merasa suasana bekerja dengan PETRONAS...Terima Kasih PETRONAS~~


5. PETRONAS Structured Interview (SI)
Satu lagi pengalaman yang abam tak akan lupa sampai bila-bila adalah apabila dipanggil untuk sesi temuduga bersama PETRONAS. Masa tu abam kira tergolong antara batch yang awal jugak la. So, tak ramai scholar yang abam boleh tanya untuk berkongsi cerita. Tapi buat sahabat-sahabat abam yang berjaya shortlisted untuk sesi temuduga PETRONAS nieh, nah sikit buah tangan abam...sila click sini: PETRONAS Structured Interview (SI).

~Gambar daripada Jambatan KLCC~
Temuduga PETRONAS adalah sesi temuduga kerja pertama abam. So, abam take it quite lightly. Plus, dalam pale abam time tu pun dah serabut dengan FYP yang tunggang langgang bagai, projek itu la, projek ini la. Abam leh kate agak tak fokus. And to make it even worst, abam dapat tau venue temuduga diubah last minit. Abam tau last minit pun sebab kawan abam yang temuduga sekali bagitau. PETRONAS dah email lebih seminggu. Rupanya email address salah taip daaa. Abam rasa tak mungin dapat peluang bertemuduga dengan PETRONAS kalau abam bukan scholar...Terima Kasih PETRONAS~~


6. Not Recommended by PETRONAS
Well, the real sentimental part has finally arrived. Walaupun tergolong antara batch yang awal, namun PETRONAS tidak menjamin kerjaya tetap bagi abam. Secara jujurnya abam dah boleh agak hal ni akan berlaku berdasarkan beberapa faktor seperti yang disebut di atas. Abis terbantut plan kahwin semua. Take serious things for granted, serve you right Abam DiDiY.

Tapi abam tidak terus mengalah, tidak terus menyalahkan kebodohan diri sendiri. Instead, abam bangun dan terus mara ke depan tanpa berpaling lagi. Life must go on, dan abam harus mendapatkan kerja. Nasib baik la PETRONAS gtau result abam awal-awal. Leh abam cari keje lain awal-awal. Yela, kate nak kahwin, kene la ade income sendiri, baru la dapat meyakinkan mak abah. Materials first, syariah second...haaa gitu.

Pas xrecommended je, baru la abam terhegeh-hegeh nak cari kerja lain. Maklum la, dak PET ni payah nak dapat kerja tempat lain. Tengah syok-syok keje, dapat placement terus lompat gi PETRONAS, berbakti 10 tahun. Sebab tu banyak company tak nak take risk amik dak PET.

Time ni la, baru nk bukak akaun jobstreet, terhegeh-hegeh apply kat main page company, sibuk duk tanya orang ade kerja kosong kat mana-mana ke tak, baru la nak bukak youtube tengok tips-tips daripada otai HR. Baru abam tahu punya la payah nak cari kerja...HaHaHa~

Walau dalam keadaan serba-serbi susah, abam berjaya juga menempatkan diri dalam lima temuduga yang lain. Baru terasa CV abam bukan la sesampah yang abam sangkakan. Selain itu, style temuduga serta soalan juga berlainan mengikut tempat. Pendek cerita, abam banyak menimba pengalaman temuduga pulak. Kalau PETRONAS terus mengikat abam, tak merasa la abam interview banyak-banyak camni...Terima Kasih PETRONAS~~

................................................................................................

 Maka berakhirlah pengembaraan abam bersama PETRONAS.
Lebih empat tahun lamanya...sekian.
Yang Baik Itu Daripada ALLAH, Yang Buruk Pula Adalah Khilaf Abam Sendiri.

~~Terima Kasih PETRONAS~~

6 comments:

  1. gudlak caer!!!
    insyaallah ur time will come soon..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian ini. Membuka mata saya tentang pros and cons scholarship petronas ni.

    10 TIPS Merangsang Kehamilan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gembira dapat berkongsi dengan Saudari Adilah~

      Delete
  3. emmm, kan under petronas scholarship..kalau x dpt keje mmg kena bayr 20 percent dri scholar yg ye bgi dlm mase 30 har ke? atau pihak petronas blh pnjgkan mase tuk byr balk tu?

    ReplyDelete
  4. berapa ye schjolar yg petronas tawarkan

    ReplyDelete