Saturday, 4 August 2012

20 aktiviti masa intern

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah…pejam celik pejam celik, dah genap 2 bulan intern kat Ethylene nieh  (4th June - 4th August). Pelbagai pengalaman berjaya digarap.
Kalu sesetengah U len dah kemas2 nk balik dah yob…intern 2 bulan je…huhuhu

Tuk entry kali ini..aku nk share skit la beberapa perkara  yang boleh dilakukan masa praktikal/intern/latihan industry…hik3



1. Jalan2 tunjuk muke
Ini sangat crucial sebenarnya. To show availability and ready to grab as much knowledge as possible.
Namun begitu, pembawaan diri sangat penting...



2. Buat reports and slide presentations
Ini salah satu cara nk memperhebatkan lagi skill 'Microsoft Office'. Some engineers are really typical about documentation work ni. Font type/size salah la…kne perbanyakan SmartArt la…animations la…gambar kasi bnyk sikit la…mcm2. Dari situ kita tahu mne yang harus diperbaiki.

3. Site visit
Site visit ni favorite trainee tiap2 hari. Kat tempat aku praktikal ni ade 2 plant – PCESB dan PEMSB. So bnyk gler leh explore…
G tgk the ACTUAL equipment…pumps, compressors, valves, furnances, reactors, boilers, etc. Pendek kate kalu g site dari pagi sampai tgh hari, tanpa disedari penuh la logbook tuk hari itu…hik3

4. Tolg technician buat keje (pegang spanar, allen key dan sebagainye)
Sambil2 melawat tuh, leh la tolg2 technician sikit. Tukar mech seal ke, blinding deblinding ke, change corroded bolts and nuts ke.
Dikhabarkan amalan sebegini sememangnye disukai para technician. Mudah nk mix up dengan diowg kemudian :)

5. Bertanya sebanyak mungkin
Curiosity meningkat dengan mendadak bile berpraktikal nieh. Tambah2 kalu g site. Jadi ringan2kn mulut bertanya sebnyk mungkin apa2 yang terlintas di fikiran.
Mungkin ade sesetengah soklan itu tidak dilayan. Normal la tu…kite bukannye tny lecturer ataupun cikgu. Tapi jgn putus asa untuk bertanya!! :)


6. Bersukan dengan staffs:
Bola sepak, bowling, woodball, pingpong, futsal, basketball
Dengan bersukan, uhkuwah itu akan lebih erat. Personally, aku sendiri pun berkawan dengan bersukan. Kalu xbersukan, sampai ke sudah xde kawan…huhuhu
Teghok bebenor le yob...

7. Involve dalam aktiviti yang dianjurkan oleh company: Talks, jamuan
Kadang2 ade events yang company anjurkan tuk semua staff termasuklah trainee. Ringan2kan kaki join bnde2 nieh. Mne tau dapat free gift ke, lucky draw ke, coupon ke, free lunch pack ke, etc. etc…hik3.
Tuk bulan Ramadhan nieh, tiap2 hari ade tadarus kat surau. Dapat la perkemaskan sikit bacaan dengan tajwid yang betul....

8. Study ape yang engineer atau technician suruh
Well, as a trainee…study is a MUST!! Kadang2 bertimbun PDF, Words diowg bagi. Nk termuntah gk la bace…huhu


9. Makan dengan staff
Ini memang sgt rare sebenarnye. Dalam 2 bulan ni, baru 2 kali makan dengan staff.
Kalau nk mengajak staff kuar makan tuh segan sikit la kn. Nak diajak pun jarang sekali, inikan pulak mengajak. Iye dak?? Tapi kalu ade kesempatan tuh, ce belanje sekali...hik3

10. Talk and talk with friends (improve communication skills)
Praktikal menemukan kite dengan ramai kenalan baru. Dari INSTEP, UTP, UTeM, UPM, GMI, UMP, etc. etc. Dari dibuang masa begitu sahaja, ade beknye bercakap dan berkongsi cerita. Tapi, jangan la sembang kuat sangat, bukan semua orang ade “free time” cam ko. Bereh??

11. Online
Ade several new terms yang memerlukan kepantasan dalam mengenal pasti maksud dan gunanya. Dalam hal ini, Google sangat memainkan peranan. Tanpanya, Gen-Y malas untuk 'mencari'…uhuk3.

mech seal?? bitch pliz

12. Skill membuat air di di pantry
Boleh kata lengkap gk la pantry kat sini. Macam2 minuman boleh dibancuh. Dari kopi, nescafe, milo, teh, horlick and even anlene…hahaha. Gula, coffee-mate, susu pekat manis pun disediakan. Bukan tu je…nk uat teh beng pun bley, ade ais… Kadang2 ade la technician or engineer yang suruh buat air. Ko buat je k...jgn bnyk tny. Cepat sikit ko mix up pastu...bereh??

13. Master yourself with the photostat machine
Trainee dan mesin fotostat ni ibarat isi dan kuku. Sahabat baik yang susah tuk dipisahkan…hik3. Tambah2 kalu bnyk documentation work.
Mesin kat sini multipurpose - leh fotostat, scan dan fax. Dengan itu, maka semakin eratlah ikatan yang terjalin.

14. Tidoq
Bagi yang menghadapi insomnia malam semalam, lunch time digunakan dengan sebaik mungkin tuk ‘melepaskan lelah’ setelah penat bekerja (padahal on9 je dari pagi)…hik3.

15. Tolg engineer buat keje diowg
Ada kalanya, engineer uat kerja2 yang bnyk dan remeh. Fill in data into excel, prepare slide presentation, amik itu ini, fotostat drawing etc. Sebagai trainee yang berhemah, kite seharusnye membantu meringankan kerja mereka.

16. Join meeting and involve in it (argue if possible)
Time meeting ni la kite leh nilai how decision making is done, cne cara diowg communicate, cara bergaduh yang ‘dihalalkan’ dan mcm2 lagi..
Ade kemusykilan, bangkitkan aje. Namun, sebagai trainee mithali adalah lebih baik observe dulu sebelum bertanya. Takut mengganggu momentum meeting.
makan2, minum2 pas meeting..ngeh3

17. Outstation
Sebagai unofficial staff, dapat outstation ni mmg ckup heaven. Ade yang berjalan keluar company, ade luar negeri, luar negara, ade yang ke Borneo sana. Pendek kate kalu keluar, kepuasan intern itu dapat dirasa berkali ganda...

18. Presentation
Jangan la buat slide show je. Berdirilah di depan khalayak dan points out own views or cited views. Dengan itu, kite leh built up self-confidence.
Confident ni tersangatlah penting. Tambah2 bile nk melangkah ke alam final year dan seterusnya alam pekerjaan yang jauh lebih mencabar. So far aku dah buat 2 presentations. Flow dy xdela cantik sangat, xdela confident sgt. Tp, tu la gunenye bljr dari pengalaman kn??

19. Jadi duta company
Bile dah outstation tuh, secara tak langsung kite dah bawak nama company. Gunakan kesempatan yang ade tuk grab as much knowledge as possible. Secara tak langsung, imej diri serta company akan lebih dihormati :)

20. Jatuh cinta pandang pertama
Uish…uish…uish…Bertemu dengan kenalan baru ada yang tak stay sebagai kawan. Timbul bibit2 percintaan plak. Hik3~~
             “Di setiap ada kamu mengapa jantungku berdetap”
             –Dewa19–
Fokuz2...



.............................................................................................
*PCESB - PETRONAS Chemicals Ethylene Sdn. Bhd.
*PEMSB - Polyethylene Malaysia Sdn. Bhd.

Kepada yang masih belum melakukan aktiviti di atas, peluang yang ade jangan disiakan :)


Sebarang cadangan lain tuk entri ini boleh la dilampirkan di ruangan komen dibawah.



6 comments:

  1. tq chaex sgt2 memberi input dlm kehidupan harian.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 madtau,
      sekadar kongsi mne yang mampu je :)

      Delete
  2. datang miting bukan untuk dengar miting, tp nak makan free kat dalam miting tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaa...btul2.
      Pas meeting ade je kueh ke minum petang ke...
      meleleh~~

      Delete
  3. Salam didiy, boleh tak awak reach sy dkt fb sbb nak tanya2 sikit pasal intern kat sini. ini fb sy btw. Hairul Halip. from upm. TQ

    ReplyDelete
  4. Assalam. hai,. nak tanya, mcm mana awk apply intern kt situ eh? Hope u can reply me asap. tq :)

    ReplyDelete