Tuesday, 25 December 2012

Skidding is no Kidding

Bismillah...
Assalamualaikum w.b.t.

Musim hujan sememangnya teman sejati penghujung tahun masihi di Malaysia. Fuh, hujan rahmat!! Banjir pulak ada di mana-mana. Tambah-tambah belah pantai timur ni haaaa...Teganu kite mencatatkan jumlah mangsa banjir terbanyak setakat nieh...
Aku ucapkan TAKZIAH buat mereka...

Bagi kawasan yang mempunyai sistem perparitan yang efficient lagi magnificent...air pulak mula menakung kat jalan. JKR pandai tul uat jalan...lopak sana la...lopak sini la. Dan keadaan lopakan yang melata ni, tercetuslah fenomena yang tidak asing bagi kita...iaitu KEMALANGAN JALAN RAYA.
"Jadi ape kaitan lopak air, JKR dengan kemalangan?? Hang duk sembang pasai pa nieh??", tingkah seorang pembaca ~DiDiY's Blog~.

Sabaq wahai pembaca yang budiman...aku baru nak panas badan. Ce lek~~hik3


Kemalangan yang melibatkan lopak air ini lebih dikenali dengan 'skidding'. Bukan se-kidding (satu gurauan) ye...
Menurut Dr Google Translator...skidding ini bermaksud 'tergelincir' (as per attached below)

Tergelincir ni berlaku pabila tayar kenderaan tidak bergolek atau berputar di atas jalan. Tayar tersebut memilih untuk meluncur atau terbang di atas lopak air yang dilanggarnye tadi. Xde la meluncur cam surf boarding tu. Luncur sikit je. Tapi terkezut la jugak. Ye la...situasi sebegini selalunya berlaku secara tiba2. Sedar2 je skidding. Nak lebih suspen, skidding ni susah gler nak control.

Kemalangan yang berlaku dekat selekoh IKBN ni boleh kate the latest so far...leh bace kat SINI.
Aku share cite kemalangan ni sebab aku sendiri pun sangkut kat lokasi kejadian. On the way nak balik Dungun. Kawasan tu mmg banyak lopak air. Besar kemungkinan penyebab utama kemalangan. Sangkut dalam kul3pagi camtu, sampai rumah kul5pagi...tu pun last minit decide ikut jalan jauh...fuh salamat~~
.............................................................................................


Korang nk tau nape aku kate skidding susah nak control?? Aku leh bagi 3 sebab...


1. Kelajuan
Kalau ikot hukum fizik la kan, skidding ni hanya akan berlaku sekiranya kenderaan dipandu melebihi certain kelajuan. Musim lopak air ni, bawak 60-70km/h sudey...80km/h pun dah kire laju la brader. Hal ini bertambah buruk dengan ketidak beradaan AES di kawasan lopak yang kritikal ini (abam sebenarnya sokong 100% AES ni...trololol).

Let say, kenderaan dipandu 110km/h. Ttbe skidding atas lopak air, fast lane plak lagi. Terbang lepas divider masuk lane sebelah...skidding lagi, terpusing-pusing 540 darjah. Mau xnaya??



2. Bunga tayar kurang cengkaman
Bunga pada tayar juga memainkan peranan penting dalam memastikan tayar senantiasa di atas jalan. Tayar yang awesome bisa membelah lopak air tau...haaaaa.
wet weather tyre
Bile tayar dah duk atas jalan sokmo, baru la senang nk kawal kenderaan...xde skidding2. Ni x...MELUNCUR atas air la...TERBANG la. Tayar yang kurang bunga lebih mudah untuk tergelincir berbanding yang banyak bunganya. Oleh itu, tukar la tayar yang kurang bunga tuh. Tingkatkan keselamatan anda dan keluarga anda!!



3.Visualisasi yang kelam <---- 'ayat poyo nak mampus'
Hujan lebat tanpa henti kadangkala membantutkan kejelasan si pemerhati. Tambah-tambah2 waktu malam yang kelam. Lopak-lopak air yang melepak atas jalan ni sukar tuk dikesan. Almaklum la...warne langit same dengan warne jalan. Pemanduan yang kurang berhati-hati boleh mencelakakan diri pemandu berkenaan. Sedar-sedar je...pecelup, langgar lopak air. Nak lebih tragis...lubang air!!
.............................................................................................


In konklusi, aku sarankan di sini agar lebih berhati-hati ketika memandu dalam kondisi bahaya sebegini. Elakkan overconfident dan rushing dalam pemanduan. 
Awas!! Ini mungkin terjadi kepada anda~~ :)



Sukekan entry ini?? Click like :)

Sunday, 9 December 2012

DIDCHUKNOW10 [November '12] - Air

Bismillah...
Assalamualaikum w.b.t.
DIDCHUKNOW10 adalah entri bulanan istimewa abam didiy. Setiap hujung bulan, abam didiy akan pilih satu topik. Then abam akan ulas 10 fakta menarik mengenainya. Minggu ni abam pilih AIR sebagai topik November '12. Moh le yob!!~~
...............................................................................................
Air (english:water) juga dikenali dengan molecular formula, H2O. Air merupakan antara keperluan manusia yang utama. Lebih dua per tiga daripada permukaan bumi diliputi air.
...............................................................................................



1. Ais berstruktur mengembang
Seperti yang kita sedia maklum, pepejal lebih berat daripada cecair tetapi tidak pada air. Ais tidak tenggelam di dalam air. Hal ini disebabkan oleh struktur molekul ais itu sendiri - TETRAHEDRAL.

Air yang mengeras, secara perlahan menarik hydrogen atom ke lone pair electrons of oxygen atom (covalent bond) . Manakala, "imaginary" Hydrogen bond pula terbentuk antara hydrogen atom. Akhirnya struktur tetrahedral terhasil. Struktur ini sedikit mengembang sehingga membolehkan udara terperangkap di celahnya. Dan hal ini menyebabkan ketumpatan atau density ais itu berkurangan sekaligus mengurangkan berat ais itu sendiri.



2. Bunyian mempengaruhi keaktifan molekul air
Banyak kajian telah dibuat berkenaan kesan bunyi terhadap air. Ni antaranye...CLICK SINI dan SINI. Ni plak cite air campur tepung jagung jadi hantu. Tapi, ape yang abam cuba yang kongsikan di sini adalah kajian yang dibuat oleh seorang saintis barat. Dia telah menguji reaksi air dengan beberapa jenis bunyi dan muzik - antaranya rock, pop, etnik kreatif, jazz dan sebagainya.
Ape yang lebih menarik, alunan ayat-ayat suci Al-Quran juga diuji ke atas air. Dari kesemua bunyian yang diuji, ayat Al-Quran membuatkan air bergerak jauh lebih aktif berbanding bunyian lain.
Badan kita mempunyai 80% kandungan air. Apa yang kita dengar, bunyian di persekitaran kita sebenarnya mempengaruhi sifat dan sikap diri kita. AYUH perbanyakan bacaan Al-Quran dalam aktiviti seharian...!!



3. Tsunami tertinggi dalam sejarah
Ombak besar atau bahasa Jepunnya, Tsunami (bukan ombak rindu) merupakan keganasan air yang bisa menggerunkan sesiapa sahaja. For the record, tsunami terbesar berlaku di Lituya Bay, Alaska pada 9 July 1958.

Pokoknya, mega tsunami kat Lituya Bay ni berlaku disebabkan oleh gempa bumi di sepanjang Fairweather Fault dekat Alaska Panhandle. Gempa bumi ni mencetuskan ombak besar berketinggian 1720ft atau 524m dari aras laut. Lebih tinggi dari menara KLCC (1483ft/451.9m) bak hang!!
Tapi, tsunami yang besar tidak semestinya mengorbankan banyak nyawa. Tsunami yang paling bahaya adalah tsunami di Acheh 8 tahun lepas. Tsunami ini telah menyebabkan kehilangan nyawa lebih 230,210 orang (168,000 kat Indon sahaja).


 
4. Banjir terbesar dalam sejarah
Banjir terbesar dalam sejarah pula berlaku di Huang He (Yellow) River, China. Sungai ni telah mencatatkan banyak sejarah banjir besar. Empat rekod banjir terbesar dalam sejarah dipegang sungai ini. Walaweh!!
Ni bukan sungai Huang He ye...ni sungai Yangtze kat China gak
Banjir terburuk yang pernah berlaku kat Sungai Kuning ni telah mengorbankan lebih 3 juta penduduk cina di sekitarnya. Peningkatan jumlah air pada sungai ini adalah disebabkan oleh kandungan keledak atau lumpur yang banyak di dasar sungai. Plus, penduduk setempat susah nak larikan diri dek kepadatan penduduk yang terlalu tinggi pada masa kejadian ini berlaku.




5. Air terjun paling tinggi di dunia
Air terjun paling tinggi di dunia adalah air terjun Salto Angel, Venezuela. Berketinggian 979m. 

Gayat nak mampuih, tapi pemandangan sekelilingnya....cantik. Tuk lebih gambar air terjun tertinggi di dunia nieh...sila ke SINI.


 
6. Air zam zam - air paling unik
Air zam zam adalah sebuah perigi Nabi Ismail a.s. Menurut para ahli sejarah, kisah air zam zam ini bermula daripada peristiwa yang dialami oleh Siti Hajar dan anaknya Ismail a.s. Mereka berdua ditinggalkan oleh suaminya, Ibrahim a.s. di suatu tempat yang sepi dan tandus. Pendek cerita, telaga zam zam ini digali oleh Malaikat Jibril dengan menggunakan tumit atau sayapnya. 

Air zam-zam mempunyai 12 manfaat:-
- Syaba'ah = Mengenyangkan
- Nafi'ah = Memberi manfaat
- Maimunah = Keberkatan
- Mahmudah = Kebaikan
- Mu'dzibah = Mencegah rasa dahaga
- Hazmatu Jibrail = Keluarnya pijakan tumit Jibril
- Murwiyah = Menyegarkan
- Afi'yah = Menyihatkan
- Barrah = Memiliki kebaikan
- Kaafiyah = Mencukupkan
- Syifa' Saqadim = Menyembuhkan penyakit
- Maghfirah = Keampunan

Kalu ade kesempatan ke tanah suci Mekah, pas la sikit air zam zam kat abam yerk. 



7. Air dijadikan alat penimbang
Air juga boleh digunakan untuk menimbang. Tapi tak la betul2 accurate. Well, at least ade solution kn...hehehe. Air berketumpatan kira-kira 1000kg/m^3. Dalam kata lain, satu CUBE seberat 1tan berukuran 1 meter setiap sisi.
tuk visualize learner...terima kasih :P

Untuk menjadikan process mengibang ini boleh dipraktikkan. Mula2 korang amik la botol air (recommended: ikot saiz barang yang nak ditimbang). Yang ade lable berat dan isipadu sangat digalakkan. Main sikit dengan matematik sebab nak tally dengan density air. Ala, pakai cucuklator je punnnnn. Then, pegang barang yang nak diimbang di tangan kiri. Botol air di tangan kanan. Haaaaa...agak2 je berat bape, selamat mencube....hik3~~


 
8. Air membasahkan, wap air mengeringkan
Abam nak sangat kata air ni unik. Air itu sifatnya membasahkan. Manakala wap air atau steam pula bisa mengeringkan. SubhanALLAH....perghhhhh....fulamak!!
Steam-heated dryer cans

Industri pembuatan kertas menggunakan superheated steam untuk proses pengeringan kertas. Dan proses ini menghasilkan kertas yang jauh lebih berkualiti berbanding proses pengeringan menggunakan api (direct heat).



9. Air wuduk mensuci diri
Selain air zam-zam, air wuduk juga merupakan air yang diberkati ALLAH S.W.T. Selain mensucikan diri daripada hadas kecil, air wuduk juga menggugurkan dosa-dosa kecil. Air wuduk sering dikaitkan dengan ibadah sekaligus mendekatkan diri dengan yang Maha Pencipta.

Yang lebihnya pasal air wuduk ni, pakai air mutlak je. Xperlu ke tempat tertentu seperti air zam-zam. Tak ke mudah tu...




10.Air mutlak ade 7 jenis
Bile sebut pasal air mutlak tuk buat wuduk nieh, abam terasa nak closing entri kali ni dengan jenis2 air mutlak la....hik3~~
Dalam banyak2 air, air mutlak je boleh buat wuduk. Tujuh jenis air mutlak adalah:-
 - Air Sungai
 - Air Hujan
 - Air Embun
 - Air Laut
 - Air Perigi
 - Air Salji
 - Mata Air

Ada yang bertanya, bagaimana pula dengan air kolam, air terjun dan air tasek?? Apakah boleh dibuat wuduk?? Abam yakin dan percaya, air yang ditanya itu boleh dibuat wuduk. Namun tuk explain lebih2, abam selesa menyerahkan pada yang pakar :)

..........................................................................................



Fuh, maaf atas kelewatan entri kali ni. Abam busy buat slide presentation. Al-maklumla, dah nak abis intern...hehehe. Abam mengalu-alukan sebarang pertanyaan mengenai entri abam...



List of Reference:
1. Top 10 most devastating floods in history
2. Tsunami terbesar di dunia 
3. Air terjun tertinggi di dunia
4. Teknologi steam dalam pembuatan kertas 
5. Sejarah kemunculan air zam zam 
  


Terima kasih kerana membaca... :)
Ade pape cadangan untuk entri DIDCHUKNOW10 pada bulan2 akan datang??
Mohon recommend le yob!!
 


Anda suke akan entri ini??
Click like :)

Saturday, 27 October 2012

DIDCHUKNOW10 [Oktober '12] - Pokok Kelapa

Bismillah...
Assalamualaikum w.b.t.

DIDCHUKNOW10 adalah entri bulanan istimewa abam didiy. Setiap hujung bulan, abam didiy akan pilih satu topik. Then abam akan ulas 10 fakta menarik mengenainya. Minggu ni abam pilih POKOK KELAPA sebagai topik permulaan. 10 bahagian pada pokok kelapa dan kegunaannya.
.....................................................................................

Kelapa (bahasa Inggeris: coconut) atau juga dikenali sebagai nyiur. Tempoh ekonomi adalah melebihi 25 tahun. Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga 30 meter bergantung kepada jenis. Terdapat di semua kawasan tropika. Pohon kelapa punya 1001 kegunaan. Moh, kite rungkai misteri ini bersama-sama....

1. Batang kelapa
Masyarakat dahulu menggunakan batang kelapa untuk membuat titi bagi menyeberangi sungai kecil. Batang kelapa juga boleh diproses menjadi sumber kayu seperti papan, dinding dan siling. Dalam jangka masa panjang, batang pokok kelapa dapat menampung kekurangan sumber kayu. Selain itu, batang kelapa mengandungi kandungan karbohidrat yang boleh ditukar kepada gas methanol dan ethanol.


2. Pelepah kelapa
Pelepah kelapa yang mereput menjadi baja semulajadi pokok kelapa. Pelepah kelapa juga menjadi medium takungan air buat pokok kelapa. Pendek kata xsusah langsung la nak jaga pokok kelapa nieh. Serba 'berdikari'...hehehe.
antara kegunaan lain pelepah kelapa :P


3. Pucuk daun kelapa
Kebanyakan masyarakat pedalaman menggunakan pucuk daun kelapa untuk membuat origami yang pelbagai. Pucuk kelapa ni salunye mendapat sambutan time2 raya la. Time tu je orang semangat nak buat ketupat...hik3~~


4. Batang daun kelapa
Batang daun kelapa atau lebih selesa dengan dipanggil lidi boleh digunakan untuk membuat penyapu lidi. Dalam zaman millennium yang serba moden nieh, memang susah nak nampak penyapu lidi ni. Orang semua dah pakai penyapu plastik yang lebih lembut dan efficient. Yang kaya sikit, pakai vacuum je...hik3~~
Lidi jugak digunakan untuk membantu dalam proses penyediaan makanan. Contoh yang paling dekat dengan kita adalah cara penyediaan satay. Pulut panggang dan tapai pulut juga menggunakan lidi untuk 'mengikat' daun yang membalutinya...

5. Air kelapa
Air kelapa kaya dengan khasiat yang pelbagai. Sering diminum bersama isi kelapa muda. Menurut petua, air kelapa muda mampu menyejukkan badan dan amat sesuai buat pengidap demam panas. Coconut shake pula adalah kolaborasi antara air kelapa dan aiskrim...meleleh beb!! Selain itu, air kelapa yang melalui proses penapaian atau fermentation akan bertukar menjadi Nata De Coco (a chewy, translucent, jelly-like food product).
Nata De Coco...gua syak ade antara korang yang g beli bende ni pasni.....hehehe

6. Isi kelapa tua
Dalam banyak2 bahagian pada pokok kelapa, part ni la yang paling banyak kegunaannye. Minyak kelapa datangnya dari part ni la...
isi kelapa tua harus diparut dahulu


Isi kelapa tua atau lebih selesa dengan panggilan kelapa parut memang banyak gunanya. Kuih seri ayu, lepat pisang, lepat ubi, kuih sagu, kuih kuaci, kuih ketayap, kuih lompang, kuih gula melaka dan pulut panggang adalah antara kuih-muih tradisional yang menggunakan kelapa parut.

Andai diperah, keluar cecair putih yang digelar 'santan'. Santan ni pelengkap hampir semua jenis masakan melayu - masak kari, masak lomak cili api, masak rendang, masak kurma...

Goreng kering kelapa parut pada api yang kecil sehingga bertukar kecoklatan. Selepas itu, kisar kering bahan tersebut sehingga keluar minyak. Kelapa parut dah bertukar jadi kerisik!! Kerisik ni normally orang buat masak rendang, kurma, kari dsbnya.

Tak cukup??? Ade lagi...
Goreng kelapa parut dlm kuali tanpa minyak. Gunakan api sederhana kecil. Bila kelapa hampir kering & kekuningan, masukkan tepung beras secukupnya...jgn terlalu byk. Gaul & goreng hingga cukup msk dan jgn biar terlalu lama nanti hangus. Tutupkan api n biarkan kelapa tadi sejuk seketika. Nak tau pe jadi??
jadi sagon bhai~~ hik3


7. Tempurung kelapa
"Bagai melepaskan batok di tangga" ~~ peribahasa yang sangat dekat dengan kita. Batok ni bukanlah "uhuk3" ataupun "haktuih". Batok ni orang dulu2 pakai tuk ceduk air dalam tempayan buat basuh kaki sebelum naik ke rumah. Penghujung batok tersebut diperbuat daripada tempurung kelapa.
batok yang dimaksudkan
Tempurung kelapa juga dikomersialkan melalui aneka kraftangan. Ade dompet tempurung kelapa kalis hentakan bak hang!! Dikatakan tempurung kelapa boleh diproses untuk dijadikan bahan penghalau nyamuk.


8. Sabut kelapa
Sabut kelapa ni boleh kate cam kulit kelapa la. Tebal dan berbulu. Normally orang biar reput je bende alah ni. Buat baja pokok kelapa tu sendiri. Sabut kelapa ni leh buat halau nyamuk tau. Korang bakar je bende ni, kasi barrarized. Nyamuk memang xdekat punya.

Dalam dunia serba moden ni, sabut kelapa semakin mendapat sambutan. Buat kusyen la, tilam la. Comfortness dy setanding kekabu. Cume berat la nak handle dengan kudrat 4 kerat. Tambah2 time tukar cadar...hik3~~


9. Mayang kelapa
Mayang kelapa adalah bahagian yang bakal tumbuhnye buah kelapa. Basically, lokasinya terletak di puncak pokok kelapa. Kat mayang kelapa ni la, nira kelapa diperoleh. Mayang kelapa yang sesuai, dipotong serong dan diikat supaya tidak pecah. Kemudian, bekas plastik digunakan untuk mengumpul air nira yang menitik. Nak bagi penuh satu botol plastik ni mengambil masa lebih kurang 12-14 jam.

Air nira yang diperam beberapa hari pula akan bertukar menjadi tuak (sejenis arak). Tuak yang diminum berlebihan akan memberi kesan yang tidak jauh bezanya dengan arak. Kalau dibiarkan lebih lama lagi, nira ini akan menjadi masam dan bertukar menjadi cuka semulajadi. Perghhh...banyak tul pertukaran...hik3~~

Antara produk yang boleh dihasilkan dengan menggunakan nira kelapa adalah nira jelly dan gula melaka. Air nira sangat popular di Pantai Timur. Senang nak cari la compare dengan tempat lain. Tambah2 kat pasar Ramadhan diorang, toleh je dah nampak...hik3~~

Bile duk sebut pasai nira ni, teringat plak cite abah. "Tok aki abam dulu xmampu nak beli gula. Bile opah nak buat kuih raya, tok aki akan cari nira kelapa sebagai pengganti gula. Kemanisannye tidaklah jauh berbeza. Lalu suasana raya dinikmati dengan gumbiranya"~~the end.


10. Umbut kelapa
Umbut kelapa juga terletak di puncak pohon kelapa. Lokasi spesifiknya adalah di tempat pelepah kelapa bertenggek. Buang kulit dy...dalam tu la umbut kelapa.
sebelum buang kulit
Kalu nak amik bahagian umbut ni, kene tebang terus pokok kelapa. Ye la, pelepah, daun sume dah buang. Camne nak buat proses photosynthesis kan?? So, agak rare la nak jumpe bende ni sebab jarang sekali pohon kelapa ditebang...ye dak??
selepas buang kulit
Umbut kelapa selalunye dibuat campuran dalam masakan melayu terutamanya kari. Rasa dy tak jauh beza dengan ubi...lemak2 sikit. Penah dengar cerita abah. Kenduri xckup daging. Umbut kelapa diracik halus untuk menampung kekurangan daging. Sekali pandang cam ade banyak daging...hik3~~

.....................................................................................


Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.
Anda suka entri ini??
Ade cadangan atau pendapat untuk DIDCHUKNOW10 bulan depan??
Sila utarakan di ruangan komen...terima kasih :)


Wednesday, 10 October 2012

15 sebab nape study kat U lebih baik daripada internship

Bismillah...
Assalamualaikum w.b.t.

Untuk entry kali ni, aku nak kongsikan sikit pasai "15 sebab nape study kat U lebih baik daripada berlatihan industri".
Hik3~~
.............................................................................................



1. Kelas bukannye start kul8 pagi setiap hari
Secara azalinya, bangun awal ni bukanlah tabiat yang normal bagi seorang pelajar universiti...tambah2 aku ni haaa. Kalu korg pasan, hari yang kelas start lambat adalah hari yang seringkali didambakan para pelajar. Bile susun jadual, bukan main lagi nk lewat sikit la, one day off la...hik3.
Student's reaction

2. Kelas tak abis kul5 petang setiap hari
Omangai!!~~ Ponat dowh hari2 camni. Dah la tak produktif. Teringat jaman sekolah. Salunye balik kul5 ni sebab ade kelas tambahan je, xpun ade aktiviti kokurikulum...hehehe. Kelas2 petang ni salu orang skip je tau. Universiti FTW!!~~

3. At least, ade gap in between classes
Yang ni mmg gua terasa sangat2 akan kehilangannye. Gap in between classes!! Time ni la nak sarap ke, on9 ke, bayar saman ke, jumpe awek jap ke kaaaannn~~~
Kalu internship, kene buat gap sendiri. Tapi rase cam curi tulang la plak...uhuk3

4. Xde orang assume ko tahu semua bende
"Haih, kate belajar kat UTP. Takkan mechanical seal pun xtau kot??"
Sebagai seorang pelajar universiti, they always give you high expectation. Seolah-olah, ko top scorer kat U. And even worst, they expect you to know almost everything. The walking encyclopaedia. Well, at least the basic...

5. Ko dah ade jadual tetap setiap hari
Bile dah ade fix schedule ni, hidup ko akan lebih sistematik dan organize. Mungkin ade sesetengah dari kite yang sukekan flexibility dalam menguruskan masa. Aku plak, lebih selesa dengan rutin harian.
Time intern kadang2 ko buat banyak bende dalam satu hari. Satu page logbook pun xckup ko goreng. Kadang2 ko xuat pape pun. Duduk, on9, makan, men game....abis satu hari~~haih

6. Bila ko tanya lecturer, diowg cube gak jawab :)
Sebagai student uni, kita dilatih untuk bertanya bila xtau atau xpaham kan?? Dilatih bhai!! Siap lecturer kritik lagi kalau ko xtanya.
Kalu time intern, ko xleh tanya banyak sangat. Bukan semua orang suke jawab soklan ko. Kebanyakan engineer lebih selesa bersikap 'cool' je. Sekali ko tanya, diowg bagi 100 pdf!! Hamik ko...tanya la lagi!!~~

7. Takde istilah curik tulang
Masa keje...ko kene keje. Kalau boleh, g site tiap2 hari. Jangan duk mengular kat facebook...uhuk3. For the record, aku leh simpulkan di sini yang aku curi tulang tiap-tiap hari...haiyoyo, very bad record la dey.

8. Nak buat bising time makan pun xde orang peduli
Ni agak kelakar sebenarnya. Baru ni, trainee kene sound sebab bising time makan. Ala, sembang ade kalanya menghiburkan...tawa berdekah-dekah bile ade lawak spontan.
Lain sangat kalau nak compare dengan kafe UTP, hiruk pikuk bak hang!!

9. Datang lambat tak perlu bayar saman
Kat uni, asal datang pun dah ckup baik. Malah, 10% kelas dibenarkan ponteng lagi.
Aku kat sini, boleh kate hari2 rushing. Almaklum la...pagi2 ni gua malas sikit nak bangun. Tekan snooze 5-6 kali...hahaha. Kalau lambat barang seminit, lebur RM5 bhai. Sepanjang 4 bulan intern ni gua dah lambat 3-4 hari. Tapi, tuk bulan oktober ni saje...dah 3 hari gua lambat and still counting!! Mampuih~~


10. Ko nak makan pukul bape pun xkisah
Ni aduan susulan selepas hal bising kat kafe...hehehe. Aku personally agak tak selesa dengan aduan sebegini.
PETRONAS mengamalkan system flexi hours (7-9am). Ko datang awal, ko leh balik awal. Camtu la jugak sebaliknye. Cam kitorang ni WAJIB datang kul8. Xde flexi2 hours nieh...kasi seragam tuk semua trainee. Senang nk kutip duit datang lambat hujung bulan karang...hehehe.
So, basically kitorang pakai lebih kurang 20minit kat kafe tuk sarap. Paling lambat 8.20am kitorang dah ade kat office. Yang ni pun korang nk kecoh masuk keje lambat?? Haktuih~~

11. Ko xperlu nak usung kat matrik ko sepanjang masa
Kat UTP, kad matrix digunakan tuk pinjam buku kat library, to face final paper, bayar saman tertunggak sebelum final paper dan tuk refer alamat UTP kat belakang kad bile nak pos surat permohonan internship je.
Bile dah keje nieh, penggunaan kad matrix ini dianjak ke tahap yang lebih serius. Antaranya punch or swipe card....cek attendance bhai!!~~
kalu xbawak....boleh la rangka2 nak amik MC...hik3~~
 
12. Xperlu pakai smart2 nak g keje
Smart attire menjadi satu kemestian bile intern nieh. Baju kemeja bersulam tali di leher, diapit seluar slack hitam. Segak lagi bergaya. Pakaian camni korg sendiri tau la kan, kene gosok sokmo tuk mengekalkan gaya, mutu dan keunggulan pakai tersebut. Aku kat Ethylene, kene pakai jaket biru setiap hari. So, xde gosok2 baju...hehehe.
Hal ini amatlah jauh berbeza dengan alam universiti. Kat u, ko pakai t-shirt round neck, seluar taekwondo, selipar jepun pun leh g kelas tau (kalu pakgad xdapat kesan la...hehehe).

13. Plagiarism is your game
Plagiarism atau plagiat ni is kind of engineering student's habit actually. Sape xsuke jalan mudah kan?? Muehehe... Hal tiru meniru nieh lebih menjurus kepada weekly assignments dan lab report je la mostly. Plus, meniru kat uni ni lebih bersifat peribadi. Ko tiru...ko tanggung.
Unlike bile ko intern, hampir setiap trainee diberi task yang berbeza. So, payah sikit nak 'kongsi' report dan sebagainya (kecuali final report...hehehe). Bile diberi task yang berat2, dikuatiri tersalah fakta dan seterusnya memberi impak negatif kepada company ko....mampuih~~

14. Xde orang nk supervised ko tiap2 hari
Aku lebih selesa menggunakan istilah 'mata-mata' dalam hal ni. You're being followed!! Tambah2 ade label "TRAINEE" kat belakang baju. Bukan hanya diperhatikan oleh supervisor, bahkan kakitangan yang lain. Kalau nak bagi keje, gua xksah sgt. Tapi kalau nak cari salah gua...gua ade rasa sikit kurang senang.
Kalu imbas kembali hidup kat UTP, nobody cares dude!! You are on your own... 

15. "Class cancelled"
Dua perkataan yang bisa mengubah mood seorang pelajar dalam sekelip mata...
Istilah ni mne ade time intern...
Hik3~~
.............................................................................................


Secara jujurnya aku rasa kurang senang dengan entri kali ni. Dah 4 bulan aku intern. Aku rasa dah semakin selesa dengan hidup aku kat sini. So far xde la teruk mana seperti yang cuba aku gambarkan...huhuhu



Anda suke akan entri ni??
Ade pandangan atau cadangan lain??
Sila utarakan di ruangan komen...terima kasih :)

Tuesday, 11 September 2012

Pertemuan Pertama (Part 5 - ending)

1 September 2012....8.03 pagi
Selesai bersiram dan menyalin pakaian, bihun goreng serta pau kacang dan kaya durian sudah sedia terhidang di ruang tamu. Sedari semalam, tidak putus-putus aku bersantapan. Mujur sistem penghadaman masih di tahap yang baik. Tidak meragam dan tidak kentut. Bihun goreng tiga pinggan, aku berhenti kekenyangan. Sebiji pau kaya durian digigit perlahan sekadar dijadikan pencuci mulut.

Pagi ini, si ayah emak bakal ke pasar. Si abang ke tempat kerja. Manakala aku dan si dia ke Ikano Power Center. Sekadar berjalan-jalan, mengisi masa yang masih berbaki bersama. Di tempat yang tidak pernah kakiku terpijak akan buminya. Mujur si ayah tidak keberatan melepaskan kami berdua.

"Nanti balik sebelum pukul 5", pesan si ayah.

Aku mengerti seraya mengangguk sebagai menghormati kehendak si ayah.
................................................................................................


1 September 2012....9.06 pagi
Kedua ibu bapanya sudah berpergian ke pasar berdekatan. Abangnya pula bakal bergerak ke tempat kerja sekitar setengah jam dari sekarang. Aku sedang menunggu si dia bersiap sambil menonton kartun di kaca televisyen. Terkekeh-kekeh sendirian. Abangnya yang sedari tadi melihat sifat kebudakanku yang sedikit menyerlah, cuba memecah sepi.

"Ko minat anime??"

Wah, soklan favourite nieh.

"Uish, minat bang. Saya siap buat koleksi lagi. Saya tengok One Piece".
"Owh, xtengok yang tu. Cite pe tuh??"

"Cite lanun2, matluthfi. Emmmmm...saya tgk Naruto jugak".
"Haaaaa...Naruto aku tengok. Dah sampai mana dah??"

"Dah sampai Naruto belajar kawal cakra Kyubi dengan adik Kazakage".
"Jauh gak tuh. Tapi sekarang dah best gler. Great Ninja War pun dah start".

"Saya xsampai kat situ lagi, bang. Lama dah tinggal. Abang baca kat manga x??"
"X...rasa xsonok plak tgk cite dy nanti".

Perbualan terus rancak diselangi gelak tawa sehinggalah si dia keluar ayu bertudung merah. Kehadirannya yang serba comel itu membuatkan aku terpaku.

"Haaaaaa nanti pas balik, bagi external abang kat dia", pesan si abang kepada si dia.
"External?? Buat apa??"

"Bagi cite Naruto kat dia".

Dari terpaku, kini terkedu. Udah lama benor tak follow up Naruto nieh. Ku sangka panas sampai ke petang, gerimis pulak di tengah hari. Naruto yang ku rindui bakal mengisi masa terluang di Ganu nanti. Keramahan si abang menambahkan lagi keyakinan diri. Punya minat yang sama lagi. Senang nak mintak download nanti....hik3
................................................................................................


1 September 2012....4.57 petang
Pesan si ayah untuk membawa si dia pulang sebelum kul5 berjaya ditepati. Semangat kemerdekaan menguasai diri kala ini. Aku dan si dia gembira dapat meluangkan masa bersama.

Pada bila-bila masa sahaja aku bakal meninggalkan rumah ini. Rumah yang tersemat seribu kenangan buat aku. Meskipun hanya seharian lepak di sini. Terasa bagai sepurnama lamanya aku berkenalan dengan mereka. Sesekali aku tersengih sendirian. Syukur ke hadrat ilahi atas nikmat ini. Nikmat dipermudahkan jalan....jalan pertemuan, pertemuan pertama.

Si ayah sudah ke bawah kerna menunggu ketibaan tamunya dari Johor. Selang beberapa ketika, tetamu yang dinanti sudah memacakkan diri di depan rumah. Namun kelibat si ayah tidak pula kelihatan. Masing-masing kehairanan akan ketiadaan si ayah kala ini. Sedar-sedar, si ayah sudah memanggil aku di bawah melalui telefon si emak.

"Sahir, pakcik dah tunggu kat bawah"
"Owh, baik makcik".

Aku berkemas selekas mungkin lantas bersalaman dengan para tetamu yang hadir. Ucapan terima kasih tidak putus-putus buat si emak. Makanannya, minumanya, celotehnya, layanannya, senyumannya...terasa bagai di rumah. Abangnya pula masih di tempat kerja. Tidak sempat bersua muka buat terakhir kalinya. Selangkah kaki menjejak beranda rumah, si dia pantas menegah.

"Ada barang yang tertinggal ke wak??"
"Eh x, saya nak ikut sekali".
................................................................................................


1 September 2012....6.17 petang
Sepanjang perjalanan ke KTM, traffic jam menjadi topik perbualan. Perjalanan ini tidaklah sesesak perjalanan pulang nanti. Rasa bersalah bertandang di hati.

"Saya mintak maaf ye pakcik. Nyusahkan pakcik je hantar saya ni. Nanti mesti lambat sampai rumah".
"Xpe-xpe. Bile kamu dah sampai Putra nanti, pakcik baru sampai rumah".

Setibanya di KTM Komuter, rasa sayu menyapa diri. Si ayah di bangku sebelah cuba berbasa-basi.

"Ni nak parking ke benti kat tepi jalan je??"
"Benti tepi jalan je la. Susakan pakcik lak".

"Kalau menghormati tetamu, kene parking dulu".
"Xpe pakcik, saya pun nak cepat ke rumah kawan".

"Ok, pakcik benti kejap je la kat depan tu".

Kereta dipandu perlahan ke lokasi yang dimaksudkan tadi. Berhenti saja bahu jalan, dengan pantas aku menghulur tangan bersalaman.

"Terima kasih banyak-banyak ye pakcik. Bagi tumpang tidur, makan, minum, mandi, tandas semua"
"Terima kasih jugak sebab datang".

"Mintak maaf ye pakcik kalu ade salah ape-ape. InsyaALLAH saya datang lagi".
"Raya Haji ni datang la lagi, bawak mak ayah sekali".

 

Beg sandang dan jijingan diambil di tempat duduk belakang. Sempat lagi menjeling ke wajah si dia yang sayu di sebelah sana. Merayu sukma supaya jangan pergi. Secara tiba-tiba, lagu motif band "Tuhan, Jagakan Dia" bermain-main di fikiran. Ingin saja ku tujukan lagu itu buat si dia kala ini. Tangan dilambai sebagai isyarat selamat tinggal.

Kini, janji semalam pula harus ditepati. Janji ke rumah Za'im di Sentul. Dengan pantas, tangan menyeluk kocek.

"Assalamualaikum".
"Waalaikumsalam".

"Ko ade kat rumah x??"
"Ade-ade...hehehehe"

"Aku nak datang ni. Rumah ko dekat dengan Stesen LRT Sentul kan??"
"Yup".

"Sebelum maghrib aku sampai".
................................................................................................

*TAMAT*



Alhamdulillah...
"Pertemuan Pertama" aku akhiri dengan rasa syukur ke hadrat Ilahi...
Moga kalian terhibur dengan jalan cerita yang cuba disampaikan...
Diharap jalan ceritanya juga bermanfaat untuk dijadikan pedoman...

Segala yang baik itu dari ALLAH, yang buruk khilaf saya sendiri...
Dengan sokongan para yang hadir ke blog ini, makin bersemangatlah rasa di hati untuk berkongsi cerita yang lain pula...


Monday, 10 September 2012

Pertemuan Pertama (Part 4)

31 Ogos 2012....2.50 petang
"Fuh, selamat sudah kita. Giler bahaya tadi. Teruk gler rase".
"Xpe2, bawak barang-barang naik atas".

Alhamdulillah...
Meskipun perjalanan ke hotel bajet tadi sedikit mencabar dek memandu kereta manual, kami berdua berjaya juga merealisasikan misi kami. Kaki dan tangan masih berkeringat dek kekok menekan clutch dan menukar gear. Si abang yang jarang membawa kereta, menolak kunci Saga kepada aku. Yup, pendek cerita aku yang drive...huhuhu.
................................................................................................


(Imbas kembali) 31 Ogos 2012....2.30 petang
Elok selepas Jumaat je, trus ke hotel bajet...

"Assalamualaikum. Emmmm, nak beg".
"Haaaaaa abang. Nah, ni begnye".

"Saya tak jadi nak duk sini. Ade orang menjemput tidor di rumah. Berat rase nak nolak".
"Oh yeke. Kat mana tu??"

"Kat seksyen 6. Ni kene bayar pape x tinggal barang-barang ni kat sini??"
"Eh, xpe bang. Nasib baik abang xbayar lagi. Kalu abang dah bayar tadi, abang kene duduk gak kat sini".

"Emmmm...maaf ye".
"Xpe bang, sebelum ni pun penah jadi kes camni".

"Oh yeke, kire belajar dari pengalaman la nieh?? Hehehehehe..."
"Lebih kurang la. Hehehehe..."

"Mintak maaf sekali lagi ye".
................................................................................................


31 Ogos 2012....2.57 petang
Aku dah sampai di pintu rumah. Sesekali nafas terhembus perlahan mengenangkan peristiwa hotel bajet sebentar tadi. Gelabah, cuak, suspen dan pelbagai lagi perasaan aneh menerjah diri.

'Nasib baik aku reserve bilik single tu tadi. Kalu tak mau melayang seratus sepuluh camtu je', aku bermonolog sendiri. Terasa bertuah dijemput menumpang tidur di sini.

Si ayah sedang berselera menyantap hidangan tengah hari. Melihat makanan saat ini membuatkan perutku rancak berdentum irama muzik tradisional gamelan.

"Letak beg kat bilik tu. Kalau Sahir lapar, pandai-pandai la amik sendiri makanan kat dapur".

Dilayan umpama duduk di rumah sendiri. Aku yang lapar sedari tadi terus maju ke dapur melayan diri. Ayam kari, ikan masak asam pedas, kacang panjang goreng....emmmmppphhh, pastinya memikat selera siapa sahaja.
................................................................................................


31 Ogos 2012....6.45 petang
Otot terasa lenguh di mana-mana. Ku pisat-pisat biji mata sambil menguap sekali dua. Aku baru bangun dari tidur yang tak berapa nak lena. Tidur duduk di atas kerusi sofa.

Sepanjang Marhaban sekitar tiga suku tadi, aku menyendiri di dalam bilik. Sengaja melepas lelah setelah seharian mencari rumah. Nasyid Marhaban siang tadi mendayu-dayu membuai tidurku. Penat yang aku rasa sebelum ini berhamburan entah ke mana. Secara tertib, langkah kaki diatur lembut menjejak ruang tamu.

"Haaaa...Sahir. Baru bangun?? Jemput makan ni, Sahir. Jangan malu-malu", pelawa si emak. Dihulurnya pau buatan sendiri kepada aku.

"Eh, jangan kata malu-malu. Kalu tak malu, makan la", si ayah berseloroh.

Aku yang terkesan dengan pelawaan si ayah lantas melahap sebanyak mungkin pau yang terhidang di depan mata. Ada pau kacang dan juga kaya durian. Sekali cuba pasti nak lagi.

Secara peribadi aku merasakan keluarga ini menerima kehadiran aku ke sini dengan hati yang terbuka. Bukannya mereka tidak tahu akan hajat hati ini yang tinggi menjulang langit. Tapi reaksi mereka seakan bersahaja.

Persoalan-persoalan penting seperti kenapa datang ke sini...sudah berapa lama berkenalan, tidak bermain-main di bibir mereka. Segalanya lebih menjurus kepada siapa aku, dari mana datangnya aku, latar belakang kelurga. Lebih kepada surface taaruf. Dan aku memandang hal ini sebagai satu hikmah. Sikap bersahaja ini berjaya menimbulkan rasa selesa dalam diri. Sekaligus, andaian-andaian negatif tercampak jauh ke dasar lautan.
................................................................................................


31 Ogos 2012....10.55 malam 
Yang lain masih lagi di depan televisyen. Aku pula sudah terperuk di dalam bilik melayari alam maya yang aku tinggalkan seharian sejak semalam. Status Facebook ku update dengan rasa syukur ke hadrat ilahi. Azam tahun baru yang aku ikrarkan sembilan bulan lalu telah berjaya aku realisasikan. Tidak perlu tahun depan untuk diungkit lagi azam itu. Pelbagai perasaan bercampur baur ketika ini - gembira, penat, syukur, risau, bahagia, hebat, PUAS!!

Malam ini, si dia dan emaknya tidur di bilik utama. Manakala si ayah bakal ketiduran di ruang tamu. Aku?? Bilik aku bersebelahan ruang tamu. Yes indeed, bapanya bakal mengawal di luar bilik. Nak ke dapur dan tandas di awal pagi pastinya membuatkan aku berfikir dua kali. Mahu atau tidak, hanya subuh yang mampu mengubah situasi ini. Perlahan-lahan minda bawah sedarku membawa aku melayari bahtera mimpi yang tiada penghujungnya.


Draft plan rumah
................................................................................................



Ikuti sambungannya....(Part 5)

Friday, 7 September 2012

Pertemuan Pertama (Part 3)

31 Ogos 2012...11.20 pagi
"Assalamualaikum..."
"Waalaikumsalam..."

Salam disambut dengan tendangan bertubi-tubi di dada. Dup dap...dup dap. Aku yang tidak keruan sedari tadi pantas menghulur tangan bersalaman. Roman wajah dimaniskan dengan senyuman. Berdehem sekali dua...ayahnya mula mengatur bicara.

"Kamu ni dari mana?"
"Dari Ganu, Pakcik."

Perasaan gugup cuba dicampak jauh-jauh. Ini peluang pertama dan aku takkan sia-siakan. Berdepan secara one-on-one dengan ayahnnya bisa menimbulkan pelbagai kemungkinan. Datang si emak sambil membawa beberapa jug Ribena.

"Jemput la makan kuih raya ni, sape ke namanya?"
"Syahir, makcik".

"Haaaa, jemput makan sahir. Nah air. Jangan malu-malu"

Sahir?? Sahir pun sahir la. Perhatian dihalakan pula ke arah longgokan kuih raya yang pada hemat aku mustahil untuk dihabiskan dalam seminggu dua akan datang.

"Banyaknya kuih raya, makcik. Homemade ke??"
"Ade mak lang buat, orang bagi, jiran bagi, beli pun ade. Jemput-jemput".
...............................................................................................


Dengan santun, ku capai balang biskut coklat. Sekadar menghormati pelawaan tuan rumah. Air Ribena pula diteguk selahapnya. Cuba menghilangkan dahaga yang sedari tadi mencengkam diri menagih simpati. Ayahnya pula masih duduk di hadapan pintu. Melihat keletah aku barangkali.

"Ko merokok??"
"Tak, pakcik".

Pehhhhh, soklan no2 leh tahan. Sib bek xhisap rokok. Muahaha....
2 soklan pertama dari ayahnya berjaya dijawab dengan tegas dan jelas. Confident level sedikit meningkat.

"Bagus-bagus".

Si ayah mencapai sepuntung rokok lantas merokok di muka pintu.

"Manis la Ribena ni. Gi amik air sejuk kat dapur", ngomel si emak.

Si dia datang bersama sebotol air sejuk 1.5L. Lalu dituangnya perlahan-lahan ke dalam jug Ribena.

"Tuangkan sikit dalam ni", minta si ayah.

Air sejuk bercampur buah kurma. Air khas buat si ayah. Kurma Marhaban rumah sebelah. Aku yang diam dari tadi meneguk Ribena sekali lagi.
...............................................................................................


"Puas dah minum manis-manis masa Marhaban tadi. Ko tidur mana malam ni??"
"Oh, hehehe. Saya tidur kat hotel bajet sebelah Khalifah tu, pakcik. Bajet xbajet la. Seratus gak satu malam".

"Mahal tuh".

Benar. Dari Ganu ke KL pun baru RM33. Tidur satu malam dekat itu hotel bajet juga sudah kena itu RM100. Tiga kali ganda bak hang!! Aku dah leh buat satu lagi trip pergi balik nak jumpe mentua...OPS!!

"Ko tidur sini je la malam ni".
"Uish, segan saya, pakcik".

"Tapi tidur sana mahal. Tidur sini dah jimat banyak".

Segan tuh satu hal. Lebih merisaukan, soklan bertubi-tubi yang bakal diajukan sepanjang keberadaan aku di rumah ini. Ya, memang fokus utama mahu ketemu sama kedua orang tuanya. Sampai lewat petang sudah cukup lama. Beranjak ke malam, tidur pula di rumahnya. Fuh, otakku kebejatan.

"Pakcik nak tidor dulu. Sunat tidor sebelum Jumaat. Ko tidor je la kat situ. Port pakcik tidor tuh. Nah, amik ni buat bantal".

Dicampaknya bantal sofa kepada aku. Si ayah pancing baik punya. Nak kasi feel tidor rumah dulu bak hang!!

"Xpe la pakcik, saya gi mandi dulu".
"Nanti pas Jumaat, pakai kete pakcik gi amik barang sume kat hotel tu. Bawak sini. Gi la dengan abangnye nanti".

...............................................................................................


Ikuti sambungannya...(Part 4)

Tuesday, 4 September 2012

Pertemuan Pertama (Part 2)


31 Ogos 2012....jam 9.30 pagi
Perarakan sambutan kemerdekaan-55 sedang rancak berlangsung di dataran Merdeka. Perarakan berwarna-warni ini bertujuan untuk mengeratkan lagi silaturrahim sesama kaum di Malaysia.
...............................................................................................

Aku plak baru pas sarap kat kedai mamak. Tanpa berfikir panjang, dengan semangat yang jitu aku gagahkan diri menapak ke kawasan perumahan berhampiran. Bebanan yang ku lempiaskan di lantai receptionist hotel bajet sedikit meringankan. Tanpa diduga, rumah pangsa terpampang di depan mata.

'Eh, rumah flat la...dekat je rumah dy rupenya.'

Perjalanan dilekaskan dek salakan anjing jalanan. Cuak beb!! Huhuhuhu. Setibanya di kawasan flat, blok Cempaka pula yang dicari. 

'Kemboja, Kantan, Kekwa....weh, mana CEMPAKAnya??!!'

Pencarian yang mengkhinzir buta menyesatkan diri sendiri. Dengan pantas, telefon dikeluarkan dari kocek seluar...

"Rumahnya di mana??"
"Seksyen 6, sekarang di mana??"

"Sekarang kat Seksyen 7, patut la xjumpe. Seksyen 6 kat mana plak??"
"Jauh dari Seksyen 7. Kene jalan depan sikit...jumpe tiang KFC/Pizza Hut yang tinggi gaban."

"Cam jauh je bunyik. Xpe la...jalan luk cari tiang tuh."
"Mesti awak penat. Hati-hati, ye."
...............................................................................................


31 Ogos 2012....jam 11.03 pagi
Cempaka yang dicari berjaya ku temui. Peluh mula membasahi diri. Terasa lencun sedikit di bahagian belakang. Cuak yang ku alami sedari tadi, hilang dibawa arus kelelahan. Fuh, akhirnnya aku sampai jua!!

"Saya dah sampai. Nak naik terus ke...tunggu kat bawah?"
"Tunggu kat bawah je la, nanti saya turun".

Benar kata pepatah, jauh perjalanan luas pandangan. Kini aku berdiri, mendongak memerhati suasana harmoni kejiranan di sini. Indah, permai, bersih dipandang mata. Jauh berbeza dengan kawasan flat di Seksyen 7. Meskipun keharmonian itu tampak kelihatan, sampahnya pula melata terlonggok di sini sana. Bangkai tikus sebesar anak kucing terlenyek di tengah jalan. Tengit menyusuk hidung. Mujur tidak melekat bauan di badan. Jika tidak, introduksi 'pertemuan pertama' sudah pasti tidak enak...huhuhu.

"Assalamualaikum..."
"Waalaikumsalam..."

Salam bersambut dengan seulas senyuman.

"Awak naik la dulu. Saya nak gi beli paper jap. Abang suruh."
"Xpe la...saya teman awak beli paper."
 ...............................................................................................


31 Ogos 2012....jam 11.15 pagi
Bersama senaskah akhbar Harian Metro, aku menapak perlahan-lahan diiringi tuan rumah mendaki tangga blok cempaka.

"Memang xde lift ke? Ni 5 tingkat kot."
Bangunan lama ni, wak. Dah lebih 10 tahun. Lagipun kite nek tingkat 4 je."

Gementar?? Ya, perasaan itu kembali menguasai diri. Lek chaer...lek. Setibanya di tingkat 4. suasana kellihatan meriah!! Marhaban sedang rancak berlangsung di sini. Yang lelaki segak bergaya berbaju Melayu. Yang perempuan, angggun berbaju kurung...EWAH.
 
"Haaaa...tudia menantu dia dah sampai", jerit salah seorang peserta Marhaban. Jirannya barangkali.

'Menantu?? Menantu?? Seyesly??'

Aku yang tidak keruan pantas menghulur tangan bersalaman dengan beberapa orang yang bertenggek di beranda. Marhaban adalah salah satu budaya masyarakat Jawa. Menziarahi jiran tetangga, beraya, menjamu selera, berselawat serta mendendangkan lagu khas Marhaban. Marhaban ini dirangka berdasarkan jumlah rumah yang sudi mengambil bahagian. Untuk tahun ini, dikhabarkan hanya 5 rumah yang masih bersemangat meneruskan tradisi itu di sini. Termasuklah rumah ini. Oh, alangkah indahnya hidup berjiran.

Menapak masuk buat pertama kali. Hati mulai berbisik cuba menenang diri. Ayah dan ibunya sibuk bermarhaban. Aku, dia dan abangnya sahaja di rumah kala ini. Kelihatan abangnya sedang sibuk di hadapan komputer riba.

"Nah bang. Paper yang dikirim tadi".
"Oh, ye. Terima kasih. Duduk la, buat je cam rumah sendiri".

'Rumah sendiri?? Rumah sendiri?? Seyesly??'

Selang beberapa ketika, ibunya pulang bersama sekuntum senyuman.

"Baru sampai??", tegur ibunya sekadar berbasa-basi.
"Yep, sesat mencari rumahnya tadi...dah jumpe bunga Kemboja, Kekwa, Kantan. Tercari-cari bunga Cempaka, xjumpa-jumpa....hahaha."

Belum pun sempat tawaku mengendur. Muncul bapanya di muka pintu.
...............................................................................................



Ikuti sambungannya....(Part 3)



Pertemuan Pertama (Part 1)

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah...
Bersyukur ke hadrat Ilahi...
Sudah 55 tahun kita menjulang kemerdekaan hasil rundingan hitam putih dengan Queen Elizabeth...
Sambutannya penuh warna-warni diselangi hilai tawa golongan belia...
Anak muda dengan lantang dengan penuh bersemangat melaungkan slogan 'MERDEKA' sebagai tanda syukur atas nikmat ini...
Jalur Gemilang berkibar megah di angkasa raya seluruh pelusuk negara...
Tema "Janji Ditepati" pula dijadikan tiket bagi mengungkit segala kebaikan yang pernah ataupun sedang dilakukan...hik3


31 Ogos 2012....jam 12.10 tgh mlm...
Ketika ini, aku bersendirian menunggu Trans yang sudah lewat 10 minit. Sedang bermenung jauh memikirkan nasib di negeri orang, terpekik terlolong 2 3 orang sahabat kita. Melaungkan tanda kesyukuran mereka. Bunga api berdentum sayup-sayup di hujung sana. Tidak pula aku tahu akan kordinat lokasinya. Yang pasti, percikannya indah di mata. Kira-kira pukul 12.22am, Trans tiba dengan angkuhnya berdecet memecah sunyi.

Hampeh punya Trans...
...............................................................................................
2 hari sebelumnya, pelaburan muktamad telah aku lakukan. Dengan tekad, hujung minggu ini...janji pada diri harus DITEPATI!! Janji tahun baru yang aku ikrarkan.

Aku: Emmmm...nk g KL, tiket malam pkul bpe ade ye??
Kaunter: Ade kul 8, 9, 10, 11, 12....

Aku: Bape jam ek dari sini ke KL??
Kaunter: Dalam 6 jam sampai la...

Aku: Bagi tiket kul12...

Pengembaraan ini dijangkakan tiba sekitar jam 6pg. Saat itu kemudahan awam faveret gua, KTM Komuter sudah mula beraksi. Pemilihan waktu ini amatlah crucial. Andai sampai terlalu awal, tidorku mungkin bersambung di surau Komuter. Dengan barang berharga yang pelbagai?? Oh, TIDAK TIDAK TIDAK...
...............................................................................................


31 Ogos 2012....jam 6.06 pagi
Azan subuh sedang berkumandang. Aku tiba di Putra dengan sebaris senyuman. Sepanjang perjalanan, mimpi serta aircond menjadi teman. Urinary Bladder pula tidak memberi apa-apa isyarat mencurigakan, termasuklah Rectum...hik3

Selepas menunaikan tanggungjawab sebagai hamba, aku bersesak membeli tiket di KTM Komuter. Mesinnya satu je boh!! Kaunter manual pula masih ketiduran...haih. Manakala destinasi ke Sentul pula terpaksa ditunda atas kesilapan memilih train.

"Weh, awat lambat sangat?? Dah lama aku tunggu ni", ngomel Za'im dihujung talian.
"Aku ngah tunggu train la ni. Kat KTM Komuter sekarang".

"Eh, rumah aku kat dengan LRT Sentul la der. Bukan Komuter".
"Eh, aku igt rumah ko dekat dengan Komuter. Ade je ke Sentul gune Komuter...hahaha. Kalu camtu sok je la aku datang rumah ko. Bereh?"

"Bereh2". Za'im yang mengantuk dengan hampa pulang menyambung tidurnya.

Penangguhan ekspedisi ke Sentul memaksa aku mengubah haluan. Tanpa melengahkan masa, perjalanan dihalakan pula ke destinasi utama, Sungai Buloh!!


31 Ogos 2012....jam 9.17 pagi
"Stesen berikutnya, Sungai Buloh. Next station, Sungai Buloh. Sila awasi langkah anda. Pliz mind the gap".

Kedengaran suara lunak gadis Komuter menyatakan ketibaan aku ke pitstop berikutnya. Debaran yang menumbuk dada ditenangkan dengan langkah seterusnya. TEKSI!!

"Bang, ke Khalifah bape ye??"
"RM15."

"Baik, ke Khalifah ye bang."

Restoran Khalifah menjadi saksi. Pertama kalinya aku berpijak di bumi Kota Damansara. Niat di hati mahu menempah bilik di hotel bajet barang semalam. Akan tetapi, kesemua single bed room sudah berpenghuni.

Receptionist menyarankan agar aku reserve saja itu bilik. Tergelincirnya sedikit matahari di kepala, penghuninya itu bakal berpergian. Setuju seraya mengangguk, beg sandang dan jijingan diserahkan buat simpanan. Malas bergerak dengan bebanan...

Kini nak cari rumahnya pula di mana....emmmmm, mana??

...............................................................................................



Ikuti sambungannya di sini...(part 2)