Saturday, 22 June 2013

PETRONAS Structured Interview (SI)

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t.

Pekabo engkome sekalian?? Harapnye sihat le yob!! Aku baru je interview dengan PETRONAS atau dalam nama yang lebih glamour, 'PETRONAS Structured Interview'. Interview aku ni berlangsung pada hari selasa lepas (18 Jun 2013) kat Pacific Regency Hotel, Kuala Lumpur. Untuk entri kali ni, aku nk share sikit-sikit la input yang aku dapat sepanjang SI nieh. Aku harap dapat membantu engkome sekalian terutamanya pada yang masih dalam persediaan menunggu panggilan SI.

Hampa suma jangan ghisau. Aku cuba explain sehabis daya tuk hampa paham the whole storyline of this interview. Mungkin details yang aku cuba sampaikan xsama dengan apa yang hampa bakal lalui nanti. But at least, leh prepare pe yang patut kan?? Kalu hampa ada doubt kat mana-mana, mohon utarakan di ruangan komen. Mana la tau, aku leh tolg hampa.
................................................................................................
Basically, SI ni terbahagi kepada 3 parts/stages:
1. Case Study (Individual)
2. Role Play (Group)
3. Behavioral Interview (Individual)
................................................................................................


1. CASE STUDY
Sebelum memulakan case study, 8 orang daripada kami dibahagikan kepada 2 kumpulan. Setiap kumpulan diberikan case study yang berbeza. Interviewee diberi masa selama 30 minit untuk memahami serta menginterpretasi a half A4 paged article. Satu soalan berkaitan dengan artikel akan guide hampa semasa pengolahan isi.

Group A: "Leaner or Meaner"...Makin longgar or makin tegas (decision making).
Group B: "Cleaning Up"..........Global Warming and Air Pollution.

Selepas 30 minit, kedua-dua group dipindahkan ke dalam dua bilik yang berbeza. Interviewee akan ditempatkan pada satu meja bulat yang terletak di tengah-tengah bilik tersebut. Enam accessor akan memerhatikan segenap tingkah laku interviewee dalam tiga penjuru yang berbeza. Haih, payah ngat tulih ayat nieh...aku bagi hampa gambaq la senang cita. Puih~~
Lebih kurang camni la susunannya aritu
Selepas brief intro daripada accessor, interviewee diberi masa selama tujuh minit untuk intro diri (nama, kos pe, asal mana) dan seterusnya memberikan ulasan panjang lebar mengenai case study berkenaan. Reminder dua minit akan diberikan sekiranya hampa bercakap xhenti-henti :P


Tips Abam DiDiY~~
Sebelum Perbincangan...
* Lek lu, tarik nafas panjang-panjang.
* Baca artikel dan soalan betul-betul. Tak faham, tanya je.
* Jot down apa sahaja yang bermain di fikiran semasa membaca artikel.
* Susun isi tu kasi kemas sikit.
* Fluentness of idea is important <--- yang ni memerlukan pengalaman.
* Masukkan idea-idea yang tidak terdapat dalam artikel.

Semasa Perbincangan...
* Jangan menulis semasa sahabat yang lain sedang bercakap.
* Fokus kepada presentation. Ingat!! Anda sentiasa diperhati.
* Jangan tulis pape kat kertas soalan. (Ade note kat bawah kertas...huhuhu)



2. ROLE PLAY
Actually, lepas je abis case study leh terus start role play kat bilik yang sama. Tapi, ade sedikit kelonggaran. Let say hampa nk terkucil ke pe, boleh la berpusu-pusu ke tandas...lol~

Interviewee diberi masa selama lebih kurang lima minit untuk discuss and pilih role masing-masing. Masa aku interview aritu, ade tujuh role yang ditawarkan, tapi leh pilih satu je. Pas dah pilih role tu, boleh la terus mulakan perbincangan. Hampa diberi masa selama 30 minit tuk utarakan pendapat serta idea hampa. Semasa perbincangan, hampa leh cakap either in BM or BI. It doesn't matter. As long as the idea is deliver. Aku aritu kene fully speaks in English la sebab ade sorang Egyptian dalam group. Kang dia ternganga plak, payah!!

Continuation of the discussion is the key at this stage. Make sure everyone speaks and don't talk too much. Pass the conversation to others and don't be selfish. Ala, sebijik cam MUET. Reminder will be announce in the last 3-5 minutes.


Tips Abam DiDiY~~
* Kalau xnak kene hentam kuat. Jangan amik government as the role play. (Kalu ade)
* Kalau suke hentam orang. Amik consumer as the role play. (Kalu ade)
* Cakap je apa yang terlintas di fikiran. 
* Jangan cakap sorang-sorang...pas kat kengkawan yang lain jugak.
* Hidupkan perbincangan dengan lawak jenaka selamba badak.
* Interrupt je bila xpuas hati dengan idea orang lain...BUT JANGAN LUPA ADAB!!



3. BEHAVIORAL INTERVIEW
Lepas abis role play, mungkin ade hi-tea sikit. Pastu baru start final stage ni.


Behavioral Interview adalah interview secara face-to-face. Basically ko akan face tiga orang accessor dalam bilik tuh. Dua orang kat depan, sembang dengan ko. Sorang lagi kat belakang, study ko punya body language (ini assumption je brader).

Well, the conversation will start with an ice-breaking session. Then, pengalaman peribadi pula dipersoal. Berikut adalah soalan-soalan yang ditanya kepada aku aritu (ape yang aku ingat je la brader) :-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
i. Tell us more about yourself :-
     *Personal details
     *Educational Background
     *Parents
     *Siblings

ii. How do you find yourself in the next five years?

iii. Tell us your biggest strength and weakness.

iv. What project have you really involved directly? Are you the leader or just a follower of that project?

v. Have you been a leader? As a leader, what didchudo? Have you encounter crucial situation? How do you handle that crucial situation?

vi. Are you ready to learn new things?

vii. If your boss wants you to handle a big project which does not related to your specialty, would you accept?

viii. Which place would you prefer to work in PETRONAS?

ix. If we send you oversea, would you go? 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Tiada had masa untuk stage nieh. But for the record, the fastest is half an hour and the longest is one and a half hours. Hampa leh cakap either in BM or BI. Nak rojak pun xde hal la. Untuk experience based question, hampa leh goreng pape je pengalaman peribadi yang pernah hampa lalui. BUT BEWARE!! Jangan cerita sesuatu yang hampa xpernah buat. Dikhabarkan accessor ni dah dilatih untuk detect whether hampa menipu or tak.


Tips Abam DiDiY~~
* Macam biasa, jangan gelabah xtentu hala.
* Jaga eye contact.
* Jangan menipu kalau korang xde experience.
* Be confident with your answer.
* Kalau xpaham soalan, mintak ulang balik soalan tuh.
* Jangan rush sangat nak jawab soalan, amik masa untuk interpret soalan tu dulu.
* If possible, organize your answer.
................................................................................................
Fuh, aku harap entri kali ni dapat la memberi sedikit gambaran bagaimana ghupenye SI ni berlangsung. SI kali ni menggunakan sistem yang baru. Slightly less stressful then before, I think. So, gudluck to all future PETRONAS interviewee. I wish you all the best in your upcoming SI.


Segala yang baik itu daripada ALLAH, yang buruk itu khilaf abam sendiri...
Suke akan entri ini?? Cer like sikit :) 

60 comments:

  1. terbaik boss...terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama...

      Terima kasih lawat blog teman..

      Delete
    2. agk2x kan berape chances utk lepas interview? ko rasa berape percent akan lepas? juz ask ur personal opinion..

      Delete
    3. Aku secara peribadi xtau nak jawab dalam nombor.
      But if you keenly interested to know, I would say for fresh grad is plus minus 20%...

      Reason,
      PETRONAS ade bnyk vacancies, new plant is in the corner...
      But the thing is they seek for experience workers more than fresh grad...

      Harap membantu :)

      Delete
  2. Hi Didiy, nak tanya skit..Didiy pelajar ke scholar utp ? Engineering ? Result dah keluar ke belum ? Kalau belum lagi rasanya bila ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy scholar, student utp, bakal engineer insyaALLAH.
      Result belum keluar.
      Dikhabarkan keluar dua minggu selepas abis final exam.

      Delete
    2. Owh yeke, bila final exam akan habis ? Sorry I pelajar universiti lain (bukan UTP-ian) . Mengucapkan all the best kepada Didiy ! Semoga berjaya mendapat kerja di Petronas.

      Delete
    3. Owh, no wonder...
      Final exam abis awal September...
      Tengah bulan tu tau la kot...
      Terima Kasih atas doa saudara/ri :)

      Delete
  3. I mean result Structured Interview...

    ReplyDelete
  4. Salam. Thanks for the helpful shared experience. nak tanya, how long kene tggu before petronas start utk panggil interview start dr applying the job?
    scholar or non scholar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...

      It's actually depends. Ramai lagi kengkawan UTP yang tak dipanggil untuk interview. Sebab itulah entri ini disiapkan secepat mungkin.

      Aku scholar, dan PETRONAS lebih mengutamakan scholar depa. Tapi dalam masa yang sama depa memerlukan experience worker.

      Harap membantu...

      Delete
    2. owh, thanks.
      but approximately how long tggu dia panggil?
      amik eng ap?

      Delete
    3. Tunggu panggilan ni susah nk predict...
      Sebab ramai lagi kengkawan yang xtau bile diorang akan dipanggil...
      Aku amik Meche...ko??

      Delete
    4. this entry is really really helpful..
      tq ca'er for this sharing.
      hopefully u will be hired ad one of the staffs in PETRONAS

      ~cuak gak nama aku x naik2 lagi ni.. :p

      Delete
    5. Wah, thanks capik...
      Aku pun harap ko jugak dapat jadi staff PETRONAS... ^^V

      Delete
  5. Hi Didiy !

    Nak tanya, semasa structured interview ada tak dia tanya soalan pasal PETRONAS ? Atau diorg uji tahap pengetahuan kita terhadapa syarikat PETRONAS ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermm...masa interview aritu dy xtny pulak...
      Mungkin dy lupa...
      Mungkin dy xtny scholar...
      Mungkin dy xtanya dak UTP...
      Mungkin jugak dia xtny dak fresh grad...

      So, susa nk cakap whether akan datang diorang tny ke x...
      Harap membantu :)

      Delete
    2. Oooh..soalan terakhir : Semasa case study presentation...kita kena berdiri ke duduk belakang meja tuh semasa beri presentation ? Dia ada cakap ke..ada calon lain yang berdiri semasa cade study presentation. Also are we expected to look to the other calon and the assessor yang duduk di penjuru semasa case study presentation ? Also..kalau didiy tak keberatan..role play topic dia pasal apa yea ?

      Delete
    3. - Masa present case study, duduk je. Just make eye contact...
      - Dy xcakap pape pasal sebelum ni ade yang berdiri ke pe...
      - Bile dah start je presentation, diorg just jage mase je...
      - Digalakkan untuk memberikan tumpuan semasa presentation. Pandang orang yang sedang present...
      - Topik role play aku dah list kat atas...

      Harap membantu :)

      Delete
  6. salam. hi diddy.
    just wonder. brape minimum syarat cgpa in order layak for structured interview?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dikhabarkan, setiap scholar yang mempunyai cgpa atas daripada 2.75 akan dipanggil untuk interview.

      ::Terima Kasih Lawat Blog Teman::

      Delete
    2. hihi. alrite!~ thanks! :)

      Delete
  7. thanks a lot for the post. pencerahan on the new format :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome...

      ::Terima Kasih Lawat Blog Teman::

      Delete
  8. Tukar format la pulak..

    Bro tanya sikit, yg Case Study tu..kena buat presentation to the whole class ke? ke kita sorang2 present kat assessors?

    ReplyDelete
    Replies
    1. present kat group sahaje...xperlu kepada accessors.
      anggap accessors cam xde je...hehe

      Delete
  9. Salam.

    Nak tanya. Awak cakap SI ni lain dgn yg dulu. Apa beza? Dulu tu bila? And dulu tu macam mana? Sorry banyak soalan tanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...
      Ermmmm...actually xbnyk yang bubah..
      Cume dah xde role play pakai kad...
      Aku pun xpaham sangat storyline dy (xde yg nk nulis kat blog)

      Tapi, yg aku tau accessor akan bagi ko satu kad. Kat kad tuh ade bg satu situasi dan beberapa solution. Bile ko dah pilih solution, diorg akan pressure ko...uji tahap ketegasan ko membuat keputusan. Then, bile diorg puas hati, diorg akan bagi satu lagi kad. Bende ni akan berterusan sampai la ko xlarat nk berdebat dengan diorg. Lebih kurang la...

      Neway, tny je...kalu leh jawab, aku jawab. Kalu xleh, mintak maap le yob!!

      Delete
  10. do u wear a blazer during your SI? so how's your result?do you know already?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am I really gonna speak here?? hehe...
      I don't wear any blazer, suit, coat, tuxedo, etc...
      But my other colleagues did where those during the SI...

      To be frank, I did feel nervous when I saw they wear blazers.
      They're not just look more confident but also feel confident...

      Thanks for your luvly visit :)

      Delete
  11. hi didi..

    nice one.. sharing your experience.. u interview HR for downstream ke? upstream?? coz each HR has department masing2 kn? and i dulu interview si sume individual x de group masa 2012.. skang ni mcm dah tukar structure plak tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susa jugak nk jawab nieh...
      Sebelum ni mmg specific ek?? Upstream, Downstream..
      Ermmm...kalu xsilap, yg interview aritu adalah HR main...
      Coz pas interview, dy ade tny nk keje camne, kat mne, etc.

      Neway, thx lawat blog teman~~

      Delete
  12. UTPian? hi junior. doakan seniormu SI next week hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Hi kak...adik doakan moga tenang-tenang aja di sana hendaknya

      Terima kasih drop by kat sini~~

      Delete
  13. So how's your result bro?did petronas HR have been called you?would u mind to share your result here? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Result is yet to be confirmed...
      About two weeks after the final exam...
      I'm not sure about the exact date...
      Just do your best bro, they got many vacancies :)

      Delete
    2. Ooh..thats mean..u r still waiting for the result?am a lil' bit of confusing here..haha~

      Delete
    3. Well bro, the title of this entry explains everything...
      Its about the storyline of the whole interview...
      Not the result of the interview...hehehe~~

      Delete
  14. Ahaahaa..it seems like a out of topic..but..let me guess..so u got a job right?congratz bro...kekeeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. As I mentioned before, the result is yet to be confirmed...
      Frankly, is my result really bothers you??

      Delete
  15. Which place would you prefer to work in PETRONAS?

    If we send you oversea, would you go?

    how did u answer these questions? for example, the first question, did u tell them the specific place u want to work? or just state that u dont mind?

    mind to share! hehe. thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This question is hard to answer...
      To be honest I didn't prepare much on this question. So, I just spontaneously answer those questions.

      Which place would you prefer to work in PETRONAS?
      "I don't mind being send anywhere. I can work anywhere. But if you give a chance to choose, I would preferably work at Terengganu. I've done my internship there. Plus, I would like to start my career, downstream.

      If we send you oversea, would you go?
      "I don't mind. I'm up to any challenges"

      p/s: hope this answer can help you :)

      Delete
  16. didiy...SI ni utk amik executive kn???tp position ape ea???coz kalo time interview kite xtau die nk engineer ape susah gak nk tackle hati para interview...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdasarkan beberapa info, SI ni ade mcm2 jenis...
      Namun begitu, apa yang cube dikongsikan di sini adalah SI tuk fresh graduate...
      Harap maklum :)

      Delete
  17. salam diddy,

    27hb sept hari tu saya SI kt pacific regency jgk...alhamdulillah berjaya interview n result interview hari tu jgk lps face-to-face interview tu...lps ni nk medical checkup plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      All the best in your journey my friend :)

      Delete
  18. Salam P. Didiy :)

    can I get ur email address please :)

    ReplyDelete
  19. aku pernah ikut SI ni dulu tapi gagal.. waktu tu ada 3 parts..case study, role play dan competency base interview..sangat tough..4.5hours di dalam pun fail juga..this coming tuesday saya akan sit for 2nd times hopefully smooth. wish me best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope your dreams come true...!!
      All the best...!!

      Delete
  20. Replies
    1. Terima Kasih...Gembira dapat berkongsi dengan Saudari Adilah~

      Delete
  21. salam bro..
    first of all gua nk ckp lu punye penerangan paling terbaik.. keep it up!!!
    my SI will be on this friday.. im feel nervous right now.. lol
    akan interview untuk post exec seeding, downstream.
    if im not mistaken, dulu sblom abis intern kt petronas diorang ade listkan nama2 untuk interview ni. so untuk position exec seeding ni ada nama gua je.. so gua mcm risau group presentation ni ade ke x nnti.. haha psal aku dpt interview ni pun GM kt downstream yg suggest kt HR. so u da keje PETRONAS la ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasenye diorg akan campurkan je dengan mana-mana position lain. So, possibility untuk Role Play still ade. Aku xdapat kerja PETRONAS. Mungkin salah satu sebabnya adalah kerana entry ni. Hang jangan nk buat hal g update sal SI hang plak pasni...haha

      Delete
  22. hai tuan blog.. nak tanye? SI interview ni tuk position ape yek? mase diberitahu dapat interview ni ade x die bgth position ape, dept and division ape? im asking because saye dapat panggilan interview die siap bgth position, dept sume. Kat petronas bangi. That why i want to ask you whether the technique of the interview is still same or not? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Dear Fadhilah...

      Saya apply tuk fresh grad...tiada position khusus ditawarkan sebelum interview. Maybe interview aw berlainan kerana awak punya pengalaman. Harap membantu.

      Terima kasih lawat blog teman...

      Delete
  23. Salam... nak tanya.. masa interview tu kena fully speak in english ke?

    ReplyDelete
  24. Great sharing! Thank you! :)

    ReplyDelete
  25. salam abg..
    saya nak tanye soalan,,law nak apply kerja petronas nie
    mesti kena ade pencapaian ape??
    mesti kena ade graduate??

    ReplyDelete
  26. hi
    i got shortlisted for the interview and i found this tips really helpful
    my question is, do you get the job ?

    ReplyDelete