Sunday, 9 December 2012

DIDCHUKNOW10 [November '12] - Air

Bismillah...
Assalamualaikum w.b.t.
DIDCHUKNOW10 adalah entri bulanan istimewa abam didiy. Setiap hujung bulan, abam didiy akan pilih satu topik. Then abam akan ulas 10 fakta menarik mengenainya. Minggu ni abam pilih AIR sebagai topik November '12. Moh le yob!!~~
...............................................................................................
Air (english:water) juga dikenali dengan molecular formula, H2O. Air merupakan antara keperluan manusia yang utama. Lebih dua per tiga daripada permukaan bumi diliputi air.
...............................................................................................1. Ais berstruktur mengembang
Seperti yang kita sedia maklum, pepejal lebih berat daripada cecair tetapi tidak pada air. Ais tidak tenggelam di dalam air. Hal ini disebabkan oleh struktur molekul ais itu sendiri - TETRAHEDRAL.

Air yang mengeras, secara perlahan menarik hydrogen atom ke lone pair electrons of oxygen atom (covalent bond) . Manakala, "imaginary" Hydrogen bond pula terbentuk antara hydrogen atom. Akhirnya struktur tetrahedral terhasil. Struktur ini sedikit mengembang sehingga membolehkan udara terperangkap di celahnya. Dan hal ini menyebabkan ketumpatan atau density ais itu berkurangan sekaligus mengurangkan berat ais itu sendiri.2. Bunyian mempengaruhi keaktifan molekul air
Banyak kajian telah dibuat berkenaan kesan bunyi terhadap air. Ni antaranye...CLICK SINI dan SINI. Ni plak cite air campur tepung jagung jadi hantu. Tapi, ape yang abam cuba yang kongsikan di sini adalah kajian yang dibuat oleh seorang saintis barat. Dia telah menguji reaksi air dengan beberapa jenis bunyi dan muzik - antaranya rock, pop, etnik kreatif, jazz dan sebagainya.
Ape yang lebih menarik, alunan ayat-ayat suci Al-Quran juga diuji ke atas air. Dari kesemua bunyian yang diuji, ayat Al-Quran membuatkan air bergerak jauh lebih aktif berbanding bunyian lain.
Badan kita mempunyai 80% kandungan air. Apa yang kita dengar, bunyian di persekitaran kita sebenarnya mempengaruhi sifat dan sikap diri kita. AYUH perbanyakan bacaan Al-Quran dalam aktiviti seharian...!!3. Tsunami tertinggi dalam sejarah
Ombak besar atau bahasa Jepunnya, Tsunami (bukan ombak rindu) merupakan keganasan air yang bisa menggerunkan sesiapa sahaja. For the record, tsunami terbesar berlaku di Lituya Bay, Alaska pada 9 July 1958.

Pokoknya, mega tsunami kat Lituya Bay ni berlaku disebabkan oleh gempa bumi di sepanjang Fairweather Fault dekat Alaska Panhandle. Gempa bumi ni mencetuskan ombak besar berketinggian 1720ft atau 524m dari aras laut. Lebih tinggi dari menara KLCC (1483ft/451.9m) bak hang!!
Tapi, tsunami yang besar tidak semestinya mengorbankan banyak nyawa. Tsunami yang paling bahaya adalah tsunami di Acheh 8 tahun lepas. Tsunami ini telah menyebabkan kehilangan nyawa lebih 230,210 orang (168,000 kat Indon sahaja).


 
4. Banjir terbesar dalam sejarah
Banjir terbesar dalam sejarah pula berlaku di Huang He (Yellow) River, China. Sungai ni telah mencatatkan banyak sejarah banjir besar. Empat rekod banjir terbesar dalam sejarah dipegang sungai ini. Walaweh!!
Ni bukan sungai Huang He ye...ni sungai Yangtze kat China gak
Banjir terburuk yang pernah berlaku kat Sungai Kuning ni telah mengorbankan lebih 3 juta penduduk cina di sekitarnya. Peningkatan jumlah air pada sungai ini adalah disebabkan oleh kandungan keledak atau lumpur yang banyak di dasar sungai. Plus, penduduk setempat susah nak larikan diri dek kepadatan penduduk yang terlalu tinggi pada masa kejadian ini berlaku.
5. Air terjun paling tinggi di dunia
Air terjun paling tinggi di dunia adalah air terjun Salto Angel, Venezuela. Berketinggian 979m. 

Gayat nak mampuih, tapi pemandangan sekelilingnya....cantik. Tuk lebih gambar air terjun tertinggi di dunia nieh...sila ke SINI.


 
6. Air zam zam - air paling unik
Air zam zam adalah sebuah perigi Nabi Ismail a.s. Menurut para ahli sejarah, kisah air zam zam ini bermula daripada peristiwa yang dialami oleh Siti Hajar dan anaknya Ismail a.s. Mereka berdua ditinggalkan oleh suaminya, Ibrahim a.s. di suatu tempat yang sepi dan tandus. Pendek cerita, telaga zam zam ini digali oleh Malaikat Jibril dengan menggunakan tumit atau sayapnya. 

Air zam-zam mempunyai 12 manfaat:-
- Syaba'ah = Mengenyangkan
- Nafi'ah = Memberi manfaat
- Maimunah = Keberkatan
- Mahmudah = Kebaikan
- Mu'dzibah = Mencegah rasa dahaga
- Hazmatu Jibrail = Keluarnya pijakan tumit Jibril
- Murwiyah = Menyegarkan
- Afi'yah = Menyihatkan
- Barrah = Memiliki kebaikan
- Kaafiyah = Mencukupkan
- Syifa' Saqadim = Menyembuhkan penyakit
- Maghfirah = Keampunan

Kalu ade kesempatan ke tanah suci Mekah, pas la sikit air zam zam kat abam yerk. 7. Air dijadikan alat penimbang
Air juga boleh digunakan untuk menimbang. Tapi tak la betul2 accurate. Well, at least ade solution kn...hehehe. Air berketumpatan kira-kira 1000kg/m^3. Dalam kata lain, satu CUBE seberat 1tan berukuran 1 meter setiap sisi.
tuk visualize learner...terima kasih :P

Untuk menjadikan process mengibang ini boleh dipraktikkan. Mula2 korang amik la botol air (recommended: ikot saiz barang yang nak ditimbang). Yang ade lable berat dan isipadu sangat digalakkan. Main sikit dengan matematik sebab nak tally dengan density air. Ala, pakai cucuklator je punnnnn. Then, pegang barang yang nak diimbang di tangan kiri. Botol air di tangan kanan. Haaaaa...agak2 je berat bape, selamat mencube....hik3~~


 
8. Air membasahkan, wap air mengeringkan
Abam nak sangat kata air ni unik. Air itu sifatnya membasahkan. Manakala wap air atau steam pula bisa mengeringkan. SubhanALLAH....perghhhhh....fulamak!!
Steam-heated dryer cans

Industri pembuatan kertas menggunakan superheated steam untuk proses pengeringan kertas. Dan proses ini menghasilkan kertas yang jauh lebih berkualiti berbanding proses pengeringan menggunakan api (direct heat).9. Air wuduk mensuci diri
Selain air zam-zam, air wuduk juga merupakan air yang diberkati ALLAH S.W.T. Selain mensucikan diri daripada hadas kecil, air wuduk juga menggugurkan dosa-dosa kecil. Air wuduk sering dikaitkan dengan ibadah sekaligus mendekatkan diri dengan yang Maha Pencipta.

Yang lebihnya pasal air wuduk ni, pakai air mutlak je. Xperlu ke tempat tertentu seperti air zam-zam. Tak ke mudah tu...
10.Air mutlak ade 7 jenis
Bile sebut pasal air mutlak tuk buat wuduk nieh, abam terasa nak closing entri kali ni dengan jenis2 air mutlak la....hik3~~
Dalam banyak2 air, air mutlak je boleh buat wuduk. Tujuh jenis air mutlak adalah:-
 - Air Sungai
 - Air Hujan
 - Air Embun
 - Air Laut
 - Air Perigi
 - Air Salji
 - Mata Air

Ada yang bertanya, bagaimana pula dengan air kolam, air terjun dan air tasek?? Apakah boleh dibuat wuduk?? Abam yakin dan percaya, air yang ditanya itu boleh dibuat wuduk. Namun tuk explain lebih2, abam selesa menyerahkan pada yang pakar :)

..........................................................................................Fuh, maaf atas kelewatan entri kali ni. Abam busy buat slide presentation. Al-maklumla, dah nak abis intern...hehehe. Abam mengalu-alukan sebarang pertanyaan mengenai entri abam...List of Reference:
1. Top 10 most devastating floods in history
2. Tsunami terbesar di dunia 
3. Air terjun tertinggi di dunia
4. Teknologi steam dalam pembuatan kertas 
5. Sejarah kemunculan air zam zam 
  


Terima kasih kerana membaca... :)
Ade pape cadangan untuk entri DIDCHUKNOW10 pada bulan2 akan datang??
Mohon recommend le yob!!
 


Anda suke akan entri ini??
Click like :)

No comments:

Post a Comment