Saturday, 17 March 2012

The story of my internship application

Pas je abis taklimat internship, aku pun kumpul la sebanyak mana email2 company yang ade...

Banyak gak la company yang aku mntk. UMW la, Schlumberger la, Petronas la, Exxon Mobil la... Nak sume syarikat 'well known' dan aku kenal je...hahahaha. Pastu syarikat2 yang ade kat Selangor ngan KL, aku reject awal2 disebabkan kos sara hidup yang mentekedarah~~

After 2 weeks
Memang hangin satu badan la. Kite email bnyk2, sepatah haram xjawab?? seriously bikin PANAS~~
Well, at least gtau la sending fail ke....under progress ke....REJECT ke!!

Owg len time ni ade yang bersiap2 nk g interview oversea, interview Schlumberger, interview UMW...
Perghhh...jeles sih~~~

Then, aku decide nk post je surat2 free yang UTP bagi. Dari aku simpan sampai gheput, ade bek aku bg mne2 company yang aku berkenan...
Disebabkan ketidaksabaran yang tidak keterkawalan...maka pos laju la jawabnye. Berdesup der.....

Keesokan harinye...

Aku dapat 2 kol....
Satu, kol dari Petronas Carigali...tanya nk hantar ke department mne surat aku tuh *pehhhh, dah sampai Ganu bai surat aku. Awesome gler POS Malaysia...* Then, aku kate surat tu tuk apply intern.
Dua, kol dari Robert Bosch Power Tool, Bayan Lepas, Penang Pulau Mutiara. Akak tu kate, aku dh dpt placement...tanpa interview!! yeeehaaaa....alhamdulillah~~ Surat tawaran sampai via email 3 hari kemudian...


Namun begitu, perasaan plak bercampur baur~~
--- Aku nk intern kat Kerteh atau any place nearby.
--- Duk dekat ngan family kat Dungun.

Jadi aku reply....
~click to read~
Well yes. Aku gtau pe yang sepatutnye aku gtau. Xde selindung2. BOSCH mmg second choice after no placement at Kerteh area. Walaubagaimanapun, perasaan sedih dan bersalah tetap menyelubungi diri. Itulah satu-satunya tawaran yang aku dapat pas tunggu lebih 2 minggu. Bile dah dapat, aku tolak mentah2~~



Papepun aku optimis dengan masa depan aku. Masih terlalu awal tuk decide placement sebenarnye.
Tunggu....punya tunggu....punya tunggu~~~





Seminggu kemudian...
Aku dapat kol dari Ethelene Polyethelene Malaysia, Kerteh, Terengganu Darul Iman. Akak Kamariah, wakil syarikat offer placement tuk aku kat sne. Aku pun xbnyk soal dah. Dengar 'Kerteh' je terus rasa sonok bukan men. Xde rase nk tolak langsung.
Lagipun aku salu sgt nmpk kilang dy tiap kali balik Dungun...

Pastu xsampai seminggu ade plak lagi placement len owg offer...pakat tolak je la. Dah nekad nk g Kerteh gk kan. "Biar yang dikejar xdapat...yang baru duk kendong ni tak jatuh berciciran"...huhuhu




4 comments:

  1. Replies
    1. huhuhu, alhamdulillah..
      aku gamble pun sebab dah take note beberape faktor...
      mungkin akan diulas dalam post seterusnnye :)

      Delete
  2. boleh bg email schlumberger x? nak apply practical jgk ni

    ReplyDelete
  3. mcm mana mntak yg ethlene tu ye? sy duk paka, so igt nk cari kat situ2 je

    ReplyDelete